Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Hama vasalós gyöngy

2008.12.05. 09:00 - Próba-Bébi

Címkék: játék imádjuk korosztály 3 éves kortól

Amikor kitaláltam, hogy erről fogok írni, gyors fejszámolás után rájöttem, hogy először a fiús anyukákat, apukákat fogom elveszíteni, majd azokat is, akiknek a gyermekük, ha ilyen gyöngyöt lett, hamarabb jut eszébe megenni, mint kivasalni. :) Hááááát, nem sokan maradtatok!

A nagyobbik Lányom 3 és 1/2 éves volt, amikor először hallottunk a gyöngy létezéséről egy lelkes, kedves ismerősünktől. Nagy kísérletező lévén vettünk egy "alapcsomagot", ami 4 db négyszögletes "táblából", 10.000 (nem írtam el! :)) darab vegyes színű gyöngyből és egy mintákat tartalmazó füzetből állt. A négy táblából eddig csak kettőt avattunk fel, mert ahhoz a lassan már 5 évesnek még nem jött meg a türelme, hogy a görögdinnye nagyságú műalkotások mellett üldögéljen naphosszat, amíg kirakja. A 10.000 db gyöngyből saccom szerint max. ezret használtunk el 1 1/2 év alatt, így kezdőknek ennél kisebb kiszerelést javaslok. :) A mintakönyv nagyon nagy segítség, tulajdonképpen anélkül mondjuk egy csíkot vagy egy keresztet tudtunk volna kirakni. Eleinte a Nagy a munkafázisok közül kettőben tudott részt venni: gyöngyök színek szerinti kiválogatása, illetve a zsírpapír ráhelyezése az elkészített gyöngyös táblára. A gyöngyöket egyébként ne hagyományos formájukban képzeljétek el, hanem inkább úgy, mintha egy profi aprítógép picikére darabolt volna fel 1.000 darab színes szívószálat.

Arra hamar rájöttünk, hogy a négyszögletes táblánk erősen korlátoz minket a virágok vagy a szívecskék, vagyis a szépen ívelt formák kirakásában, bár egy lépcsőzetes tulipán még az elviselhető kategóriába tartozik szépészetileg (igen, kapható szív és kör és pillangó és mindenféle alakú tábla hozzá). Mi kiraktunk tarisznyás rákot, balerinát, házikót, kiskutyát. Remek ajándékkísérő lehet belőle, mert a gyöngy a vasalás után is lyukas marad, így könnyűszerrel fűzhető bele szép szalag. Mi, az öltöztetős játékból megismert mágneslapból vágtunk kis kockákat, így seperc alatt készültek el a hűtőmágnesek. Szülinaposoknak gyertyás-tortát, névnaposoknak lépcsőzetes tulipánt raktunk és vasaltunk ki. Karácsonyra készíthetünk fenyőfadíszeket a már említett szalagos technikával, de a gyöngyökből kis támasztókat is lehet összerakni, így mint egy-egy megtámasztott kép díszítheti az ablakpárkányt vagy a komód tetejét egy kedves, havas tetejű házikó vagy vidám rénszarvas.

A gyöngyökből többféle méret létezik, vásárolható színenként, keverve, kapható sötétben világító és fémesen csillogó csomag is. Vannak olyan egységcsomagok is, amiben pont annyi és olyan színű gyöngyöt és alaplapot csomagoltak össze, ami az adott állat, virág, akármi kirakásához szükséges. Mára már odajutottunk, hogy a Lányom szinte egyedül rak ki egyszerűbb képeket minta alapján. A vasaló természetesen az én kezemben van (a hő hatására ragadnak össze a gyöngyök), sőt a színek szerinti kiválogatás is átkerült az én feladataim listájára. :) Időrászánós, odafigyelős, nagyobbacska gyerekeknek való, jópofa elfoglaltság.

Aki szereti a kreatív kézműves elfoglaltságot, és türelme is van hozzá, az ne hezitáljon sokáig és szerezzen be egy alapcsomagot még az ünnepek előtt, kellemes meglepetést lehet az elkészített képekkel okozni a családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek, de az otthonunkat és a hűtőszekrényünket is feldobják az együtt elkészített vidám darabok. És hogy a fiúknak, férfiaknak is kedvet csináljak: létezik kalózos, ufós vagy űrhajós verzió is. Ismertétek már?

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr87804821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.12.05. 20:43:05

Lehet, hogy csinálni jobb, mint ajándékba kapni. Fiam 3. szülinapjára kapott egy kis barátnőjétől vonatot és autót gyöngyből, gondolom, nagy szeretettel készítette. Kb. 3 óra alatt atomjaira szedte a fiam, sajna ki kellett dobni úgy ahogy volt minden gyöngyöt, mert fűzni még nem tud, a kisebbik meg biztos megkóstolta volna...

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.12.06. 06:33:20

Az oviban is nagy sláger, és egy barátnőmnél is készített már (a legapróbb gyöngyből!), így aztán evidencia volt, hogy vegyünk.
A mi kedvenc játékboltunkban külön is lehet formákat kapni (csak gyöngyöt nem árultak...), ezeket könnyeb készíteni, mint, amikor sablon van alatta. Egyébként az oviban - és mi is - csak az utolsó fázisig használjuk. Ha kész, egy darabig nézegtejük, aztán szétszedjük és ismét új rakható.
Az ovis a képen látottnál nagyobb (maxi méret), és sokat tűnődtem, hogy azt vegyem-e, mert azt a kicsi is rakja - egyedül a gyöngy hiánya gátolt meg a vásárlásban. Vajon hol kapható nagyobb gyöngy (mert kicsit ők is árulnak külön), talán hobbi boltban?

Próba-Bébi 2008.12.10. 08:01:26

Vali: igen, nyomozni kell a hobbi boltokban, mert ki lehet fogni a nagyobbat is. én úgy tudom egyébként, hogy a legtöbb helyen rendelnek, ha odacsörögsz. próbáld meg, még karácsonyig megérkezhet.

Vavi 2009.08.10. 10:35:21

Hali! Mi most kaptunk ilyen gyöngyöket, de a rávasalós papír a gyerekek kezébe került és sehol sem találom :-/
Azt szeretném megkérdezni, hogy másmilyen papír is jó-e hozzá vagy mindenképp vennem kell hozzávalót?


süti beállítások módosítása