Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Szülinapi zsúr - ötletek

2009.01.27. 09:00 - Próba-Bébi

Címkék: szórakozás vendéglátás korosztály 3 éves kortól

Amikor a Nagy még egyeduralkodó volt, a szülinapját családi körben ünnepeltük meg, mert maximum néhány plüssfigurát és két Túró Rudit hívott volna meg a bulijába, ha már tudott volna beszélni. A névnapjára meghívtuk a többnyire már gyerekes barátainkat, de őszintén szólva szemmel láthatóan nagyon elfárasztotta a nyüzsgés, a tömeg és a szokásosnál nagyobb zaj és extra mennyiségű üntyümpüntyümözés. A 3. életévét egy síelés közepette töltötte be baráti társaságban, és már kezdte élvezni a tortát, a csak Neki szóló éneklést, tapsot és millió puszit.

4 évesen már örömujjongásban tört ki egy kilátásba helyezett buli hallatán, amire 10 másodperc alatt 20 gyereket számolt össze, akiknek mindenképpen itt a helyük. Nem pici a nappalink, de 20 gyereket (plusz szülőket) akkor sem látnánk vendégül egy ilyen zsúr keretében, ha valami isteni csoda folytán eltűnnének a házfalak. Barátnőm javaslatára a zsúrt egy játszóházban tartottuk. Erről talán egyszer majd külön írok, mert jó és rossz dolgok egyaránt voltak benne.

Idén már két "party"-t is tartottunk az 5 évesnek. Egyet az őszi oviváltás kapcsán a régi ovisoknak-kisbarátoknak, egyet pedig az új oviscsoportnak. Az első bulin 10 kisgyerek, a másodikon (jórészt az influenza járvány miatt) 7 ovis eresztette el a haját. Egy-egy szülő maradt csak nálunk, a többiek kihasználták az oly ritka szabad órákat. Elolvastam néhány fórumot, blogot és egyéb hasznos oldalt az interneten, majd hozzácsapva a saját és ismerőseim ötleteit és tapasztalatait, a következőket tudom ovis szülinapra javasolni.

Mi fix időtartamra hirdettük meg a bulit (délután 3 és 6 között), így a gyerekeket is előre felkészíthették a szülők, illetve Ők is jól be tudták határolni, hogy mennyi idejük marad cukrászdázni, mozizni vagy soppingolni. :) A Nagylányom készítette a meghívókat egyesével (mindenkinek rárajzolta a jelét), amin csak a legszükségesebb információk szerepeltek, ezért én külön e-mailt küldtem a szülőknek, amiben benne volt, hogy hozzanak "benti" papucsot/vastag zoknit a gyerekeknek, és nyugodtan hagyják itt őket, mind a négy szemünk rajtuk lesz (még egy kis programjavaslatot is tettünk a környék ismeretében). Ez azért fontos, mert aki szervezett már zsúrt tudja, hogy nem egyszerű dolog ötnél több gyerekre vigyázni, enni-inni adni Neki, figyelni rájuk, elvinni őket pisilni-kakilni, kiszedni a lófarokba ragadt marcipándarabokat és megvigasztalni a játék hevében  egymásnak ütközött nagyfiúkat. Ha mindemellett még a szülőket is szóval és étellel-itallal kell tartani, akkor az már-már felér egy esküvővel...

Mi az ünnepeltnek szánt ajándékokat összegyűjtöttük, és amikor már mindenki itt volt, akkor kezdődhetett az ajándékozás. Így kedves, puszizkodós fotók készültek, az ünnepelt tudta kihez kötni a meglepetéseket, és hát remek dolog volt percekig csak ajándékokat bontogatni. Előre kikészítettünk néhány társasjátékot, Barbie-babákat, kisautókat, illetve azokat a játékokat, amivel egyszerre többen is tudnak játszani. Sokan javasolták, hogy készüljünk néhány játékos feladattal. Erre nálunk nem volt szükség, hihetetlenül jól feltalálták magukat a gyerekek, és tobzódtak egymás társaságában és a rengeteg újdonságban (a játékokban és az új helyszínben, gyerekszobában is). Ami egyébként szokott működni: apró ajándékos lufi csukott szemmel kidurrantása, műanyag karika pöckökre dobálása, varázspálca készítés, csacsinak farkinca feltűzés csukott szemmel, és persze a jó öreg bújócska!

A lufik elengedhetetlenek. Az én jószívű Nagylányom mindenkinek adott egyet ajándékba a búcsúzáskor (vettünk hozzá kis pálcikát, amire fel lehet tűzni), előtte pedig ment a dobálózás, ütögetés (jajj, nem eshet le a földre!). Ami idén óriási sikert aratott, az egy 25 Ft-os pálcika volt. Tudjátok, ez egy kb. 30 cm-es kis botocska, amit ha megtörsz és megrázol, 6 órán világít (horgászok és koncertre járók biztosan ismerik). Ráadásul kaptunk hozzá ajándékba egy-egy pöcköt is, aminek a segítségével a botokból kis világító karkötőket varázsoltunk, és a gyerekek visongva futkároztak vele a majdnem sötét házban, miközben csak egy-egy hangulatlámpa adott fényt. A három darab felnőtt volt az üldöző, a gyerekek pedig kipirosodott arccal kerestek menedéket a nagy sikongatás közepette legalább egy órán át... Ráadásul mindenki haza is vihette magával ezt a csodaékszert. Az Ünnepelt csuklóján még világított, amikor elaludt, úgy kellett leszednem róla, mert kifolyhat belőle a folyadék, ami világít.

Kaja. Hát ezt a kérdést nem kell túlspilázni, mert a gyerekek, az én tapasztalatom szerint, ha farkaséhesek lennének, sem érnének rá enni, hiszen annyival is kevesebb idejük marad játszani. ami persze fontos, az a torta. Itt érdemes a kis ünnepelt kívánságait figyelembe venni (én 3 évig sütöttem nagy lelkesen csokitortát, mire kiderült, hogy a Lányom nem is szereti). A legnagyobb sikert még télen is a parfétorta okozta nálunk, illetve az általam készített sünitorta. A vicces torták sora végtelen, mi inkább marcipánfigurákkal és saját készítésű díszekkel operálunk.

Mindenből "kicsit" készítettünk. Minifasírtok (egy anyukától csentem az ötletet, mely szerint káposztára szúrtam fel őket), mini muffinok (szigorúan színesre díszítve: a cukormázat vízből, porcukorból és egy csepp mandulaaromából vagy citromléből csináltam), harapásnyi forma szendvicsek (itt a karácsonyi mézeskalácsformákat illetve a Kicsi gyumrakészletében lévő műanyag kiszúrokat használtam, így született falatnyi szívecske vagy virág alakú szendvics. a sajt, sonka, uborka is ellenáll a formakiszúróknak, de készíthetünk kerek kis szendvicseket, virsli szemmel, pirosarany orral és paprika szájjal) és néhány kis süni gyerek (szintén egy blogon láttam az ötletet). Persze van kitéve ropi, kölesgolyó és nálunk gumicukor is legalább 1/2 kg (ez az ünnepelt külön kívánsága, hiszen a szülinapján Ő a főnök). Sikere van a saját limonádénknak, amit ilyenkor télen langyosan készítek. Ezt sokkal többen kérik, mint a dobozos gyümölcslevet.

A dekorációt nem szoktuk túlzásba vinni. Ünnepi a hangulat pár lampiontól és boldog szülinapot felirattól, de a konfettitől javaslom, tartózkodjatok, mert évekig ad munkát a legalaposabb anyukának is porszívózáskor. Jó ötlet (én elfelejtettem odaadni a gyerekeknek), hogy egy nagy lapra írjuk fel, hogy boldog szülinapot XY!, és kérjük meg a gyerekeket, hogy emlékbe mindenki rajzoljon rá valamit az ünnepeltnek. Mi a Kicsinek tavaly, amikor 1 éves volt, készítettünk egy ilyet, amire a befestett mancsunkat nyomtuk emlékbe és persze a Nagy telerajzolta csigákkal és napocskával, mert épp az ment Neki a legjobban.

Mi eldobható poharakat, tányérokat és papírterítőt használunk (idén épp cuki szőke hajú tündéreset; fel is ismerte a Nagylányom magát a "képen"). A poharak mellé alkoholos filcet készítek, hogy mindig rárajzoljam az ovis jeleket. Evőeszközből viszont fémet használunk mindig, mert műanyaggal sokszor még mi felnőttek sem tudunk ügyesen enni. Ültető cédulákat nem szoktunk használni, mert folyton megy a "variálás" :), hogy ki hová szeretne épp ülni. Buli alatt szól a zene, amit azért tartok fontosnak megjegyezni, mert a legszebb pillanata a zsúrnak mindigaz, amikor az utolsó kis vendég is pápát int, mi pedig lekapcsolhatjuk végre az Alma zenekart, és 3 nagyon sűrű óra után végre csend van...

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr28904853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fel-mary 2009.01.27. 10:42:30

Mondjuk az én nagylányom még csak egyéves lesz, de már izgulok, hogy milyen bulit rendezzünk neki (vagy inkább magunknak?), feltéve, ha a körülmények úgy engedik.
A Boldog szülinapot-rajzolós karton tök jó ötlet, bér gyanítom, mindent jobban fog értékelni, ha már a fent nevezett korba lép!
Boldog szülinapot a Nagylányodnak, amúgy :-)

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2009.01.28. 04:35:24

Így jár, aki ritkán tud jönni.... Már mindent elmondanak helyettem, mire írnék...
De itt még enyém a pálya:)
Jó volt így, összefoglalva látni a Nagy Bulit. Nálnuk is hasonlóképpen működik - bár a káposztás ötletet még én sem ismertem, és vélhetően el is lopom, ha szabad, a rajzolós kartonnal együtt. És igen, az utolsó mondatokkal a zenét illetően erős aha-érzésem lett...
A fentieket olvasva semmi kétésgem nincs afelől, hogy bármit is adsz a gyerekednek, míg kicsi, később a nagy és áhított kedvencek közé felsorakozik majd a gumicukor (én már a szagától is rosszul vagyok). A mi nagylányunk is mindig azt kéri a szülinapjára, hogy ő ezzel kínálhassa a vendégeket (ő, aki két éves koráig még azt sem tudta, hogy csoki is van a világon... aztán más gyerekek hamar segítettek betölteni ezt az információhiányt).
A lufikat mi fel szoktuk kötni - persze lent is marad belőlük - mostanra elengedhetetlen dekoráció lett az egy éves kora óta saját (csak egy ötlet volt, később pedig már ő kérte) kézzel dekorált (méhecske, szivek, virágok, lepkék, no és a név/szám) színes gömbökkel teleaggatott szalag.
A meghívógyártás apával, és a szülinapi korona készítése külön örömökre ad lehetőséget.
És ilyenkor (mert az idő miatt nem mehetünk ki) fel szoktuk fújni az ugrálóvárat (szobai méret) imádják! Gyakorlatilag ott töltik a torta utáni (először féltünk a tele gyomortól, meg ilyenek, de aztán rájöttünk, hogy a zsúrba a gyerek nem enni jár, és alig várja, hogy végre fel lehessen állni az asztaltól) idő nagy részét.
A konfetti is előjön - és tényleg évekig!!! - mindig, de csak nagy méretűt engedünk, azt sokkal könnyebb kitakarítani. Ja, igen szerpentinnel is dobálják egymást, és jókat vidulnak vele.
Szerintem a társas később jó ötlet, de ovis korban még semmi szükség rá - az a pár óra így is olyan hamar elrepül - nekik... Mi meg újra és újra elcsodálkozunk, hogy ennyi gyerek sem tudta szétrúgni a lakást, és milyen hamar össze lehet pakolni - és mennyire nagy szükség van mindekettőnkre még a buli alatt is...

És másnál is hetekkel/hónapokkal korábban elkezdődik a " Kit hívok meg" típusú gondolatfolyam? Csak márciusban lesz, de már egy hónapja ezt hallgatjuk... Talán az ovis ünneplések hozták elő, ki tudja. Mindenesetre elég nehéz lesz , hiszen nálunk (áldott nagy ház, ahol ennyi gyerek nemcsak elfér, de még a három felnőttel együtt rohangálni is tud!) a maximált létszám három.
Ehhez képest ő az egész ovis csoportot látni szeretné - és sehogy sem tudjuk lebeszélni. Már mindennel (kivel játszol a legtöbbet, nincs is nagyfiúknak való játékunk, ők unatkoznának, stb.) próbálkoztunk, szeretnénk szépen megbeszélni vele, hisz az ő bulija. ÖTLET?

Próba-Bébi 2009.01.28. 12:42:36

Miért maximáltátok a létszámot háromban? A mi Nagylányunk amikor még a régi ovijába járt, ahol nem érezte olyan jól magát, mint az újban, akkor kábé 6-7 kisgyereket hívott meg, a mostaniban olyan jó a közösség, hogy aki bulit tart, az mindenkit meghív kivétel nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy az egész, 13 fős csoport egy hatalmas nagy baráti társaság, de beszélgetve a Lányommal természetesen azzal kisfiúval kapcsolatban is előkerültek kellemes emlékek, akit nem akart annyira meghívni. Beszélgettünk, beszélgettünk és a végén még örült is, hogy mindenkit meghívhat.
Szerintem nagyszerű dolog, hogy mindenkit meg szeretne hívni! Tényleg. Szereti a kis csoporttársait, nem tesz kivételt közöttük és szeretné, ha mindenki osztozna az örömében. Ez csodálatos. Én biztosan nem beszélném Őt le senkiről, inkább megdicsérném és körbepuszilgatnám a kedvességéért. Fordítva sokkal, sokkal rosszabb lenne a helyzet. Nem tudjátok megoldani valahogy, hogy mindenkit meghívhassatok? Ezen a napon hagy történjenek úgy a dolgok, ahogy Ő szeretné... Így télvíz idején valószínűleg lesznek, akik betegség miatt otthon maradnak, de akik eljönnek, azoknak nagyon fog örülni a Lányod.

Próba-Bébi 2009.01.28. 12:45:47

Fel-Mary: amikor a Kicsi tavaly nyáron 1 éves volt, kurjangatva, tapsikolva nevetgélt, amikor meglátta a feldíszített étkezőt, falon a tappancsos rajzunkkal és asztalon a tortával. biztos lehetsz benne, hogy a Te Lányod is érezni fogja, hogy ez egy különleges nap, főleg, ha már előtte sokat mesélsz Neki róla, hogy mi fog történni. a miénk kicsit félénken próbálta elfújni a tortát, majd a saját szeletét is csak messziről vette szemügyre, aztán a végén eltüntette az egészet, minden csupa-csupa csoki volt, Ő pedig élvezte, hogy mindenki Neki örül és édesen produkálta Magát. tüneményes volt.

linus1 2009.01.29. 12:04:25

PB!Nagyon jó ötleteket adtál !És hasznos tapasztalatokat!Nekem pl. nem jutott volna eszembe, hogy a gyerekek ilyen alkalmakkor minimális mennyiséget esznek...
Ami egyébként ezeket a szülinapi gyerekbulikat illeti: egyedül vagyok azzal a véleménnyel, hogy az első évben nem rendezek ilyet?Valahogy olyan kicsinek érzem hozzá a kisfiamat.Persze nem a társaság ellen vagyok (szoktam vinni közösségbe, hozzánk is szoktak jönni más gyerekek, szereti is), hanem úgy érzem, az első szülinap történjen családi körben, különösebben nagy csinnadrattától mentesen.Egyébként nálunk már megtörtént, az előbb leírt módon.Még így is hatalmas szemekkel nézett, amikor az egész család neki énekelt, a tortán égett a gyertya és a tüzijáték, aztán ajándékbontogatás.Persze lehet, hogy az is befolyásol, hogy drága kisfiam szenteste született, így nálunk eleve kizárt a szülinapi babazsúr.Persze ezt a problémát meg fogjuk oldani.Valószínűleg a névnapján fogunk bulit rendezni neki, ami mondjuk március 15-e :-(

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2009.01.29. 12:50:20

linus1: nem hiszem, hogy egyedül vagy. Nálnuk 3 éves kortól van buli - és nem is nekünk jutott eszünkbe elsőként. Ő kérte, mert előtte meghívták egy szomszéd kislányhoz.

Próba-Bébi 2009.01.29. 13:17:45

linus1: a mi Nagyunk 4 éves volt az első buliján. ahogy írtam is, előtte volt a névnapján baráti, ünneplős összejövetel, de zavarta a nagy zsivaj és a társaság. semmiről sincs lemaradva! :)

T-eszter 2009.01.29. 19:03:52

nos mi megint belecsapunk a lecsóba, viszont ez a srác élvezi a pörgést. Kifejezetten felvillanyozza sztem a sok baba, akit maga körül lát. Legalábbis szerintünk

bölcsésztanár 2009.01.30. 17:28:36

Mi se rendeztünk nagy cécót az első szülinapon. Csak a családot hívtuk meg, a fiam térdig járt az ajándék játékokban. Miután a Kismama szuper receptjéből készült almás-mazsolás biotorta a kukában landolt, az egyetlen gyertya egy francia krémesben ünnepelt.

A második szülinap viszont frenetikus volt! Pont a kistesó születése előtt történt 3 héttel. Abszolút a fiamat ünnepelte mindenki, aki élt és mozgott, mert idecsődítettem az 57 m2-es lakásunkba az összes gyerekes barátot és szomszédot, aki ráért. (Kb 8 gyerek, min. 10 szülő) Volt szendvics, gyümölcssaláta, torta (mindenkinegy egy-egy marcipánállattal), sok lufi, zene. Külön program nem kellett, mert a nyüzsgés pont lefoglalta a kölköket, én meg néha kiszöktem a konyhába a barátnőimmel beszélgetni, amíg az uram gyerektáncházat csinált. Nem mondtam, mikortól meddig maradhatnak, mert hétköznap volt, benézett a végére néhány apa is, tetszett nekik, hogy ejtőzhetnek és nem kell otthon romokat eltakarítani.

A harmadik volt az igazi, Augusztusi a gyerek, tehát ovis pajtások kimaradtak, mert három hét múlva ismerte meg őket. Viszont megint az én ritkán látott, gyerekes barátaim jöttek, ők is kistesókkal gyarapodva, megint remek volt. A nagylányok (6 évesek) egymást hülyítették a Barbie-ékszereikkel és bújócskáztak, a többiek meg az új játékok bűvöletében elvoltak. A fiam ragyogott, már előre tudta, hogy ő oszthatja ki a marcipánállatokat és a végén a lufikat. Ez volt a leghosszabb és legjobb zsúr eddig.

Azt vettem észre, hogy ha pont a szülinapon tartjuk, ami eddig mindig hétköznapra esett, GYESen levő anyukák nagyobb örömmel jönnek, mert hétvégére úgyis mindig van valami program. Mondjuk ez leginkább akkor testhezálló, ha szervező anya is otthon van.

dubai 2010.09.27. 14:56:38

Sziasztok,

Mindenkinek ajánlom a www.meseparty.oldalt. Jelmezes szülinapokat szerveznek. Az animátor is jelmezben jön, sőt minden résztvevő gyereknek adnak jelmezt.

Nagyon jók, ötletesek a játékok. Színvonalas a program.

A hétvégén láttam őket egy barátnőmnél. Jedi lovag zsúrt tartottak, de sokféle lány zsúrprogramjuk is van.


süti beállítások módosítása