Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Kismama babakonyhája

2008.12.01. 14:00 - Fel-mary

Címkék: könyv etetés még vállalható korosztály 6 hónapos kortól

Egyszer azt a jótanácsot kaptam egy kicsit nagyobb babával otthon levő kolléganőmtől, hogy a piacon fellelhető temérdek babanevelési útmutató közül válasszak ki egyet, ami szimpatikus, és ragaszkodjak ahhoz - így is egymillószor meg fogom hallgatni, hogy épp az ellenkezőjét kellene az ellenkezőjének csinálnom.

Tanácstalan voltam egy csomó mindenben, de mondjuk a táplálással az első 6 hónapban sok gondom nem volt. Akkor vakartam csak a fejemet sokunkhoz hasonlóan, amikor túljutottunk az alma, barack és alma-barack kóstoltatásán, mert akkor most hogyan tovább, mit egyen a gyerek.

Az orvos az üveges bébiételeket ajánlotta, amitől egy kicsit viszolyogtam, de be kell látnom, a gyerek egyébként nagyon szereti őket. A nagymamám szerint darakását, tojássárgáját, paradicsompürét kellene neki adni, de a védőnő szerint ezek mint allergének, egy, de inkább tíz éves koráig szó sem lehet róla. Én pedig ott állok a nagy vita közepén, kezemben a gyermekkel, mint egy madonna, és halvány lila gőzöm sincs, hogy mégis mit fog enni ez a gyerek.

Így hát elhatározásra jutottam: veszek egy könyvet, és csak aszerint fogom táplálni. És mivel a Kismama magazin szoptatási tanácsadója, W. Ungváry Renáta, aki elég szimpatikus nekem, kiadott egy könyvet a témáról, beszereztem hát azt. A Kismama babakonyhája, 3600 Ft. Amúgy is, a Kismama magazin Szoptatás c. könyve nekem is nagy kedvencem, úgyhogy a hozzátáplálásos sem lehet rossz!

Rólam azért még tudni kell, hogy jóindulattal sem vagyok egy konyhatündér - az én főztömet még a férjem is fanyalogva eszi meg... Ehhez képest volt merszem megvenni ezt a "nem hagyományos" szakácskönyvet, amely "arról szól, mit adhatunk enni a kisbabáknak, kisgyerekeknek, de nem feledkezik el arról, hogy az apróság családban él, és a nagyobbaknak is enniük kell valamit". Vagyis a könyv igazából azokról a trükkökről szól, hogy hogyan lehet egyszerre elkészíteni a baba és a felnőttek ételét, így minden bizonnyal időt spórolva a családnak.

Az első etap természetesen a szoptatással foglalkozik - ezt a részt rutinosan átugorhattam, hiszen azt már gyakoroltuk, de pozitívumként két oldalon taglalja a tápszeres táplálást is (amit én szerencsére újfent csak átugorhattam). Ezután logikusan következik a "Kezdődik a kóstolgatás" c. fejezet, nos, nagy elánnal belelapozok, és az 1-2 oldalas bevezető után (ahol számomra meglepő módon kiderül, hogy a gyerek ehet gesztenyét, sőt, zabkását is az első 1-2 hónapban - és nem mellesleg imádja!), jöhetnek is a receptek - és akkor itt egy kicsit elkavarodok, ugyanis a receptek 90%-a 10 hónapos - 1 éves kortól ajánlott. 6-7-8 hónapos babáknak az almapürén kívül nagyon semmi nincsen. (No jó, ez így természetesen költői túlzás, de azért azt a szerző is kiemeli, hogy ebben az életkorban nem túl változatos az étrend, igaz, szerinte ez nem nagy baj).

És akkor innentől kezdve nem értettem a könyv szerkezetét, mert ezután a hosszú rész után következik a kétlapos "első szülinaphoz közeledve" fejezet, ahol a kézbe adható falatokról és az ártalmas ételekről olvashatunk, majd a kisgyermekeseknek szolgás valóban sok és változatos receptekkel. Jó pár oldallal később ötleteket ad a szerző a reggelitől vacsoráig mindenféle étkezéshez (persze, már nagyobbacska, 2-3 éves babóknak), végül nem maradhatnak ki a különleges alkalmak étel-ötletei sem, ami bizonyára nagyon hasznos lesz, ha egyszer babazsúr szervezésére adom a fejem.

Ami nagyon hasznos a könyvben, az a tavaszi-nyári-őszi-téli étrend, szintén nagyobbacskáknak, illetve az összefoglaló táblázat, amely tartalmazza, hogy egyes hónapokba milyen élelmiszerek kerülhetnek bevezetésre a babánál. Később kierült, hogy ez az egészségügyi kiskönyvben is benne van, persze, a két táblázat csak úgy 80%-ban fedi egymást.

Nos, a könyv szuper, de az én alapproblémámat csak 30%-ban tudta megoldani, mert azon kívül, hogy a táblázat alapján tudtam, mikor melyik gyümölcs-zöldség kerülhet a kismanó tányérjába, az igazi változatos étrendet (amire a könyv szerint nincs még szüksége) nem sikerült ez alapján összeállítani. De később, ha a gyerkőc elmúlt egy éves, vagy ne adj' isten, többen leszünk a családban, 1-től 99 évesig, akkor nagyon finom kis kajákat rottyanthatok össze nekik - persze, feltéve, ha addig valahogy megszáll az ihlet, és én leszek a világ legtakarosabb háziasszonya.

Ja, és végül a gyerek eszik, ami nekem eszembe jut - könyvek, védőnők, nagymamák ide, vagy oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr81767405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.12.01. 21:25:01

Hát, az a helyzet, hogy én ilyen könyveket rutinból nem veszek már. Úgysem tudok egy értelmes receptet se 3D változatba ültetni, mert leginkább abból főzök, ami van itthon vagy amit reggel eszembe jut a zöldségesnél megvenni. Annál nagyobb szívás viszont nincs, mikor gondosan kiválogatom és megveszem aranyáron a zöldséget vagy gyümölcsöt, pepecselek vele, örömmel kanalaznám a gyerekem szájába, hiszen a nyáron úgy falta, és erre undorodva fordul el tőle, még a szagát se bírja, sokadszorra se.
Úgyhogy marad ilyenkor az üveges bio.
Egyébként pozitívabb tud lenni a hozzáállásom, ha magamnak és apának főzök valami egészségeset (nagyobbik közben épp kanalazza az oviban a lencsefőzeléket, amire itthon rá se nézne), és abból szedek ki a másfél éves válogatósnak. Legalább nem vész kárba és nincs akkora kudarcélmény.

Egyébként hiába készül ilyen-olyan évszakhoz kapcsolódó étrend, ha a sarki zöldségesnél nincs olyan kaja, amit egy könyv ír. Lehet, hogy elmaradott vagyok, de én pl sose fogok avokádókrémet és mangóbefőttet csinálni a kölköknek. És ricottás tortát se, meg még sorolhatnám.

bölcsésztanár 2008.12.01. 21:29:14

A Kismama receptjeiről meg annyit, hogy a fiam első szülinapjára szerettem volna elkészíteni a "hónap szülinapi tortáját", egy almás-mazsolás-kekszporos valamit. Gyanakodtam, hogy valami nem stimmel a recepttel, de azért optimistán belevágtam. Annyira nem jött össze, hogy az egész gusztustalan massza ment a szemétbe. Én meg a cukrászdába. Lehet látni a fotókon a francia krémes tetején az első gyertyát...

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.12.02. 03:28:26

Jé, én meg magamban évődtem, hogy ennyire béna vagyok... Az első szülinapi torta nálunk is hasonló módon sikerült - a Kismama alapján. Én szeretem az újságot - bár néha kissé naívnak, vagy legalábbis nem ezen a földön járónak tűnik - de a receptek... A meggypüré / krumplipüré nagy, illusztris fotóval, és társai...
Egyébként én is alászaladtam a könyvnek - és nagyot csalódtam. Apának mondani sem merem, ő helyből ellenezte...

T-eszter 2008.12.02. 07:53:33

rohadt egy dolog, hogy minden könyv - és elmélet - mást mond. Én is adtam neki lelkesen a zabkását, majd valahol azt olvastam, hogy abban ugyanúgy glutén van, mint a liszben. Amit viszont a glutén miatt nem szabad adni. na akkor váltottunk kölesre, meg kukoricadarára. Aztán én úgy voltam, hogy ami a babakajákon rajta van (6-hónapostól, 8-hónapostól stb.) azt már csak adhatom, hiszen őket baromira ellenőrzik ilyen szempontokból. Na itt is cumira futottam, hiszen a babakekszben is van glutén, és elvileg az is mehet 6 hónaposan. A dobozos gabonapépekről nem is beszélve.
Tejtermékek? Tojás? mindenki mást mond :(( szerencsére lassan kinőjjük ezt a dilemmát.

bölcsésztanár 2008.12.02. 12:25:17

T-eszter,
A Kismama receptek vacakságával ellentétben a táblázatuk nagyon jó. Sose volt étellel problámánk, mondjuk nem is allergiás egyik gyerek se, hála Istennek, szerintem annak is köszönhetően, hogy betartottam az ajánlást.

Kérdésem: mi a problém a gluténnel, ha nem allergiás rá a gyermek? Mi az első rágcsák között vezettük be a kenyeret, kiflit, bioropit. És az első ételek között volt a főtt zabpehely gyümölccsel. Mi vele a gond?

Javaslatom: a bébiétel-gyártók ajánlásait tényleg nem szabad figyelembe venni, mert gátlástalanul ráírnak 2-3 hónappal korábbi időpontot a javasolhatónál, ugye, el akarják adni.

T-eszter 2008.12.02. 13:26:48

vazz,e lszállt a kommentem.
Glutén: ezt is azok közt tartják számon, amit ha túl korán ad az ember, allergiát okozhat.

Próba-Bébi 2008.12.02. 13:50:35

bt: a bébiétel gyártók mentségére legyen mondva, hogy az ő termékeiknél kevés van, amit szigorúbban ellenőriznek az erre hivatott szervek. nem azért találsz málnát, epret vagy borsót olyan korban ajánlott bébiételeken, amiket otthoni felhasználásban nem adhatnál még a kisbabáknak, mert máskülönben az anyukák nem vennék meg ezeket a termékeket (értsd: reklámfogás), hanem mert Te (vagy én) nem tudjuk a saját konyhánkban úgy feldolgozni, hogy a babánk elfogyaszthassa. A bébiétel gyártók viszont igen. gondolhatod, hogy nem direkt pisilnek szembe a széllel, és nem azért gyártanak ilyen termékeket, hogy minél több kisbaba allergiás legyen vagy megbetegedjen, hanem mert az adott összetevőben lévő vitaminra vagy ásványi anyagra szüksége van a baba szervezetének. persze, Te (és én is) eldöntheted, hogy megveszed vagy sem ezeket. az én Lányom kapott már 8 hónaposan epres desszertet, mert én jónak láttam adni Neki. az már más lapra tartozik, hogy a hozzáadott cukorról vagy sóról mit gondoltok, mert annak valóban nincs köze a gyerekek egészségéhez....sajnos.

bölcsésztanár 2008.12.02. 20:51:09

P-B,
Persze, igazad van, én is elég sokszor adok üveges gyümit, főleg télen. Viszont előre hányingerem van, mikor jön a Nestlétől a boríték, hogy a négy hónapos gyerekemnek milyen pépet ajánlanak...
Vagy nem értem, hogy miért írják rá a halas ételre, hogy 6 hónapos kortól. (Nem emlékszem, melyik volt, de meglepődtem rajta)


süti beállítások módosítása