Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Jótanácsok fülgyulladás, fülfelszúrás előtt és után

2008.12.09. 09:00 - Próba-Bébi

Címkék: betegség korosztály újszülött kortól

Nem tartozik feltétlenül a tesztelés kategóriába, ahogy a blogunk főoldalán írjuk, de nagyon szeretném megosztani Veletek azt a néhány gyakorlati jótanácsot, amelyek többségével az utóbbi napokban lettem "gazdagabb". Eltűnésem oka ugyanis sajnos egy újabb gennyes középfülgyulladás a Kicsinél, ami fülfelszúrással végződött. Kérdezhetnétek, hogy milyen magas láza volt, hányszor ébredt sírva éjjel vagy csúnyán taknyos volt-e, a válaszom pedig annyi, hogy a Kicsi vidáman és látszólag egészségesen élte a lassan 17 hónapos kislányok izgalmas életét.

Mindenféle tünet nélkül. 3 hete kiderült egy rutin orvosi vizsgálat alkalmával, hogy sok fülzsír van a füleiben, amit ki kell tisztítani. Fül-orr-gégész megnézte, azt mondta tényleg, de hatékonyabban tud tisztítani, ha 1 héten keresztül, naponta 5x cseppentünk paraffinolajat a fülecskékbe. Így tettünk, visszamentünk, kicsi ellenkezés és sírás mellett házon kívülre került az összes, gondosan gyűjtögetett fülzsír, majd jött a hallásvizsgálat és egy közepes sokk, mely szerint a jobb füle nem működik tökéletesen, a bal pedig sehogy. Folyadék van a dobhártyája mögött levegő helyett. Teendő: fülmelegítő sapkázás 3 héten át, majd kontroll. Amikor ezt egy kedves barátnőmnek elmeséltem, haladéktalanul a saját fül-orr-gégészükhöz zavart azonnali vizsgálatra, aminek kétoldali, heveny, gennyes középfülgyulladás lett a diagnózisa, vérvétel után pedig fülfelszúrás mind a két oldalon. (Bele sem gondolok, mi lett volna, ha hetekig nem beszélünk...) Annyi gyógyszert, cseppet, szirupot kaptunk, hogy jó pár napira nem is kell elfoglaltságot keresnünk magunknak, mert ezek beadásával és a kísérő feladatokkal prímán lekötjük magunkat az evések és alvások között. Amire pedig szeretném felhívni a figyelmeteket, az a következő:

- létezik, hogy egy fülgyulladásnak nincs semmilyen tünete, se láz, se levertség, se fülpiszkálás. az előzménye minden esetben taknyosság, köhögés. a gyulladás felfedezésére egyetlen biztos módszer van: amikor gyógyultnak nyilvánítja a háziorvos az addig náthás, taknyos gyermekünket, vigyük el egy fül-orr-gégészhez, aki a hallásvizsgáló masina segítségével fájdalom nélkül, néhány másodperc után azonnal megmondja, hogy egészséges vagy gyulladt fülek maradtak a nátha után. én amondó vagyok, hogy ezt csak azok vegyék komolyan, akiknél a fülgyulladás gyakori és a háziorvosuk hiába nézett bele eddig a kis fülecskékbe, nem mondott határozott és egyértelmű diagnózist. a mi orvosunk mindig el szokta mondani, ha nem egyértelműen egészséges füleket lát, hogy Ő nem fül-orr-gégész, vigyük specialistához a lányokat.

- az orrszívást taknyosság esetén akkor tudjuk a leghatékonyabban végezni, ha betartunk pár egyszerű szabályt: sósvíz (pl. Fluimare) befúj, vár kb. 5 percet, gyermekünket ültetjük és alaposan kiszívjuk az orrát, lehetőség szerint úgy, hogy a másikat mindig befogjuk és jó néhány másodpercig ott tartjuk a porszívót. ezután orrcseppezünk (vigyázat, a Nasivint 5 napig szabad használni, utána állítólag fordított hatás érvényesül), várunk ismét 5 percet és újra porszívózunk (nekem az 2- porszívózás újdonság volt, de a drnéni szerint muszáj, és tapasztalni is fogjátok, hogy az orrcseppezés után szükség is lesz rá).

- a fülmelegítésről már írtam a sapka kapcsán részletesen, de ami fontos, hogy ez a zselés melegentartó tasak nem tud túlmelegedni. akármilyen melegnek is érezzük, nem tudja megégetni sapkán keresztül a gyerekek fülét. akkor érünk el eredményt, ha fülcimpák kipirosodnak, ellenkező esetben nem volt elég meleg a két fülbetét. fülgyulladás vagy fülfelszúrás esetén a sapkát (az alvás kivételével) viselje egész nap a gyermekünk (ez ugye kábé 20 percenkénti újramelegítést jelent).

- nemcsak fülgyulladás, hanem taknyosság, nátha esetén is érdemes kerülni a tejtermékeket (mármint a gyerekeknek), mert hurutképző hatásuk van. én ejnye-bejnyét kaptam, amiért a Kicsinek 1 éves kora alatt joghurtot adtam. tilos. még azokat is, amikre az van írva, hogy 1/2 éves kortól.

- általános jótanács: ha a kisbabánk cumisüvegből iszik tápszert, kakaót, tejet, bármilyen tejterméket, akkor azt ülve adjuk neki, ne fekve, mert könnyen bekerülhet az orrüregbe, ahol semmi keresnivalója.

- fülfelszúrás után alaposan felöltözve se menjünk ki a szabad levegőre, mert a hőmérséklet különbség nem segíti lő a gyógyulást. ergó: háziőrizet és a családtagok aktív bevonása a bevásárlásba.

- alapvetés, hogy a gyerekek fülébe ne kerüljön víz, fülfelszúrás után pedig tilos a gyermekünknek nyaktól felfelé vízzel találkoznia addig, amíg az orvos mást nem mond. mivel nálunk gyakori a fülgyulladás és a Lányok közös fürdőzésének köszönhetően a vízicsata is, már megkértem a kedvenc gyógyszertáros nénimet, hogy szerezzen nekünk kisbabáknak való füldugót.

- a vérbőség segíti a gyógyulást, az bent rekedt hurut-genny ürülését, ezért minden olyan "tevékenység", ami vérbőséget okoz, melegen ajánlott (fülmelegítő sapka, infralámpa, só--> ha nincs zselés fülmelegítőtök, jó lehet a felmelegített só is, de vigyázzatok, mert égethet!)

- gyakran írják fel az orvosok az Aerius szirupot a nyálkahártya összehúzó hatása miatt. a mi eddigi legprofibb fül-orr-gégészünk azt mondta, hogy ez nem más, mint tapogatózás a sötétben. ezt a szirupot csak diagnosztizált allergiások szedhetnék...

- sokan, viszonylag hamar orrmandula műtétre szánják rá magukat. a mi drnénink azt mondta, hogy amíg egy fül gyógyítható, addig Ő ezt nem javasolja. a Nagynak 2 és 1/2 évesen kivették. életem egyik legnyomasztóbb élménye volt, de azóta ritkábban beteg. mérlegeljetek, érdeklődjetek, mielőtt belevágtok.

- mi rengeteg fül-orr-gégésznél jártunk az elmúlt 5 év alatt, a legutolsóban bízunk leginkább. nem írt fel gyógyszert a Kicsinek addig, amíg nem lett készen a vérvétel eredménye (1/2 órát vártunk csak), adott érzéstelenítőt a fülfelszúrás előtt (az elsőnél ez elmaradt), másnap visszarendelt minket, hogy az esetleg bent maradt/újratermelődött gennyet kiszívja és mind a kétszer átmosta a lányom orrüregét alaposan (az első felszúrásnál ez szintén elmaradt), végig mindent érthetően elmagyarázott és kedves, határozott volt. nagyon fontos, hogy megfelelő szakember kezeibe kerüljenek a gyerekek!

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Jövő héten megyünk még orr-és fülszívásra, illetve majd kontrollra. Ha új, hasznos információkat kapok, ígérem, hogy nem tartom meg magamnak. Kíváncsi vagyok a Ti tapasztalataitokra, működő ötleteitekre fülgyulladás, fülfelszúrás kapcsán. Amíg írtok, addig is jó egészséget mindenkinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr15809099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fel-mary 2008.12.09. 10:54:02

Ez hasznosnak tűnik, köszi! Főleg mivel hetek óta mi is állandó vendégek vagyunk a fülészeteken...
És aláírom, a mi középfülgyulladásunknak nem volt tünete, mármint fülfájásra utaló, csak a hetekig tartó makacs és múlni nem akaró nátha. A kórházban aztán néztek rám csodálkozva, hogy hogy hagyhattam eddig szenvedni a gyereket, aki amúgy vidám volt, láztalan, mosolygós, derűs, egyszóval "tipikus" fülbeteg. Tény, hogy felszúrás után bőven volt váladék a fülében, de szerintem nem fájlalta! (A dokik szerint az antibiotikum miatt, amit korábban kapott, mert az elfedte a gyulladást, de nem gyógyította meg).
Orrszívásról hasonló jókat, bár nálunk a porszívós sem szív már le mindent - vagyis hallom, hogy a gyerek szürcsög, de egyszerűen hiába szívom, nem jön semmi. A kórházban egy hosszú vékony csövet dugtak fel az orrába jó mélyen, és azzal pucolták ki elég hatékonyan, nem tudom, lehet-e olyat otthonra beszerezni...
Az orrmandula-műtétről írhatnál részletesen, mert sajnos tegnap nekünk is azt javasolták, mivel úgy tűnik, hogy kismanó füle azért nem tud meggyógyulni, mert megnagyobbodott az orrmandula, ami miatt a váladék nem tud ürülni, pang, én nem tudom leszívni, ő pedig ennek örömére horkol és hörög... na, szóval ki tudja, mi az igazság, és egyenlőre nem is műtik, de ott lebeg felettünk a lehetőség, és jó volna tudni, mire kell számítani.
Talán sokaknak segíthetne, ha megadnád a fül-orr-gégészetek elérhetőségeit, esetleg magánrendelését, mert én most épp azon szenvedek, hogy ha az SZTK-ba hordom a gyereket, akkor minden igyekezetem ellenére sem látja soha ugyanaz az orvos (még a recepción, de a gégészeten sem tudták megmondani, hogy aznap épp ki rendel), és szerintem elég gáz, hogy nekem kell mindig elmagyaráznom az orvosnak a kórtörtétenetet, annak ellenére, hogy nyilván benne van a papírokban és a gépben...
És nem utolsósorban:Jobbulást!

Próba-Bébi 2008.12.09. 15:12:21

A mi drnénink úgy hiszem, hogy a lányunk teljes arcüregét átmoshatta, mert amíg az egyik oldalon szívta az orrát egy csővel, addig a másikon folyamatosan, lassan vizet fecskendezett az orrába. Ezt a Kicsi nagyon utálja, pedig holnap is megyünk, és pénteken is...
A drnéni neve Dr. Dalos Judit. A Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekklinika fül-orr-gégészetén rendel. A Ő közvetlen mobilja: 20/210-1780. Mi legelőször 4 órát várakoztunk (állati sokan voltak), második alkalommal 1/2 órát sem. Akkor nem délre mentünk oda, mint először, hanem 1/2 9-re reggel, és elsőként már 9 előtt behívtak bennünket. A drnő magánrendelője a De-Max Halláscentrumban van (VII. kerület, Akácfa utca 54.), és ezen a számon lehet időpontot kérni: 06-1-342-1197. Mi tegnap 5.000 Ft-ot fizettünk (kp, kártyával nem lehet), egyetlen percet sem vártunk. Honlap: www.de-max.hu

Az orrmandulaműtétről a mi tapasztalatainak alapján azt mondhatom, hogy kemény süti. Olyan kórházban és orvosnál vállalkozzatok rá, amit ismerősök, rokonok, barátok jó szívvel ajánlanak. Mi az István Kórházban voltunk, azt nem ajánlom. A műtét reggel 8-ra volt kiírva, a Nagy éjféltől nem ehetett és ihatott semmit. Több, mint 2 órát várakoztunk, amiben az volt a legrosszabb, hogy az akkor 2 és 1/2 éves lányunk nagyon rosszul viselte a szomjúságot és az éhséget, másrészt pedig senki nem mondott semmit, gyakorlatilag átnéztek rajtunk. Amikor eljött a pillanat, akkor a lányunk kapott egy folyadékot (szájon át), amitől elkábult annyira, hogy ölben be tudták vinni a műtőbe. Kábé 30 percig tartott a műtét, ha jól emlékszem. Kábán hozták ki és infúziót kapott. Sírva ébredt, ki akarta tépni az infúziót a kezéből. Borzasztó volt. Úgy éreztem, órákig tartott, amíg lecsöpögött az infúziós folyadék. Számoltam minden cseppet, amikor lement, azonnal hívtam a nővért, aki bekötött egy második palackot. El sem akartam hinni, mert a Lányunk közben félálomban sírt, csapkodott, kiabált... Este nagyon éhes volt, de csak keveset és óvatosan ehetett. Ami még szörnyű volt, hogy akkor lett szobatiszta, de az infúzió miatt újra pelenkát kellett rá adnunk, ami nagyon-nagyon megviselte Őt is, minket is. Egy éjszakát töltöttünk a kórházban. Többször mentünk még vissza kontrollra. Gond, szövődmény nélkül meggyógyult, 1 hétig nem ugrándozhatott, és óvatosan kellett ennie, innia. Mi az átélt kellemetlenségek ellenére nem bántuk meg a műtétet, azóta komoly betegsége nem volt, magas láza pedig talán csak egyszer.

bölcsésztanár 2008.12.09. 20:45:05

Most akkor szerintetek menjünk mi is orr-fül-gége dokihoz?
Merthogy három hete folyton náthásak, mondjuk mi is.
A gyerekorvos azt bírta mondani, hogy eltarthat tavaszig. Köszi.
Viszont orrfolyáson és kis köhögésen kívül nincs semmi.
Aggódjak vagy ne aggódjak?
A doki csak a torkokat szokta nézni, a füleket sose. Viszont nyomásra nem fáj egyiknek se, nincs extra mennyiségű fülzsír.
Tapasztalat?

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.12.10. 03:35:32

bt.: nálunk is pont ez van - és én is berezeltem... Csak másoktól hallottam ilyen szörnyűségeket, a családban nem volt rá példa - emiatt én sem aggódtam. De, hogy tünetek nélkül? A kicsi sokat szopizik, a rendelőben mindig mondják is, hogy anyatejes, csak vírusos a torokkép, stb., de engem is zavar, hogy szinte el sem múlik, már kezdődik előről (persze mi is kicsit náthásak, kicsit torokfájósok vagyunk - kisebb szünetekkel).

Próba-Bébi 2008.12.10. 07:55:38

bt és Vali: az én határozott véleményem az, hogy mutassátok meg a babátokat egy jó fül-orr-gégésznek mindenképpen. amit veszíthettek, az a nyugtalanságotok, amit pedig nyerhettek, az vagy egy egészséges fül, vagy ha gyulladás van, akkor a gyógyulás és a remény, hogy a taknyosság is elmúlik. nem akartam a bejegyzéssel pánikot kelteni, de a kórházban nem egyedül várakoztam vidám, jókedvű kisbabák anyukáival, akik közül sajnos senki sem jött ki azzal a rendelőből, hogy téves riasztás volt. :(

Fel-mary 2008.12.10. 09:18:39

Mondjuk szerintem ha elmész akármilyen orvoshoz, egészségesen nem jössz ki a rendelőből... akarom mondani ezáltal, hogy az orvosok azért hajlamosabbak inkább valamit diagnosztizálni, mint hogy semmit ne diagnosztizáljanak, aztán később esetleg kiderüljön, hogy mégis volt valami, csak nem vették észre.

Próba-Bébi 2008.12.10. 10:16:35

fel-Mary: érdekes, nekem pont fordított tapasztalatom van, de erről írtam is. valóban sok beteg gyűlik össze a rendelőkben, de ha nem ültök otthon egész nap, hanem elmentek boltba, postára, ott sincs sokkal több egészséges ember, főleg ha Apa dolgozik és Ő is hazahoz valamit. én már többször kértem korábban telefonon keresztül "instrukciókat" a háziorvostól a lányoknak, mondván, hogy az alig náthás gyerekemet nem viszem be a nagyon beteg gyerekekkel zsúfolt rendelőbe, de nálunk ennek még soha nem lett jó vége, hiába tűnt úgy, hogy meggyógyult valamelyikőjük, pár nap múlva kezdődött minden elölről, így én inkább a rendelőt választom, mint a bizonytalanságot.

bölcsésztanár 2008.12.10. 10:22:47

Oké megyek.
Előre kupac a gyomrom az Örs vezér téri szakrendelőtől, ahol két hónap múlva időpontot fogunk kapni, majd ahhoz képest két óra múlva behívnak. Addig meg a tök kicsi helyen zsúfolódik beteg-egészséges gyerek, kitett játékokat nyalogatva és egymásra tüsszögve.
Gusztustalan, undorító.

bölcsésztanár 2008.12.10. 10:27:07

Módosítok: most hívtam fel őket, minden nap van 8-20-ig rendelés, nem kell időpont se beutaló. A többit fenntartom.
Lehet, hogy nélkületek nem mennénk, de most remélem, a végére járunk.

Próba-Bébi 2008.12.10. 10:32:22

bt: szorítok, hogy minden rendben legyen!!!!

Fel-mary 2008.12.10. 11:15:05

Ja, én nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ha már egyszer elmész rendelésre, az orvos biztos fog találni valamit rajtad - nem azért, mert biztos beteg vagy, hanem azért, hogy magát védje: nehogy később derüljön ki, hogy nem vett észre valamit, amit kellett volna.
Vagyis ha elviszed az egészséges fülű gyerekedet a fülészetre, akkor nagy eséllyel fognak valami bibit találni a fülében, csak azért, mert a fülészetre vitted. Ha a belgyógyászatra vitted volna, akkor ott találnának valamit. Ha nem vinnéd sehova, akkor tudatlanságban lenne egészséges :-)
Jó, persze, ez így sarkított, és nyilván nem lehet általánosítani, és azzal is egyet értek, hogy inkább lássa orvos, mint esetleg ne, és nagyobb legyen a baj...

T-eszter 2008.12.10. 11:36:08

hát akkor mi nagy mázlisták vagyunk. Nálunk ugyanis van a beteg váró, meg az egészséges váró. Így ha csak oltásra megyünk, vagy olyan nyavalyánk van, ami (feltehetőleg) nem fertőz, akkor a másik oldalról közelítűnk, sőt mi több ott bent is külön vizsgálóasztal van a fertőző és a nem fertőző kölköknek. Mindennek tetejébe a dokinénink hitvallása az én nemgyógyítható, de 1-2%ban öröklődő betegségemre: ha nincs panasz és teljesen egészséges, akkor ne szurkáljuk. Azzal sem leszünk előrébb, ha tudjuk, amíg meg nem tudom, addig van remény, hogy nem kapta el. Nyakatekert, de alapvetően igaz. Szóval csak az orvosok védelmében, nem mind akar találni, cserébe a keresésért!

bölcsésztanár 2008.12.10. 16:59:15

Fel-mary,
szerencsére a valóság nem igazolta fiktív általánosításod :))
Most jöttünk meg, nem talált semmi gyulladást vagy anomáliát az orr-fül-gégész., hála Istennek. Szerinte a fogzás miatt ilyen hurutos. Ezt nehezen tudom elhinni. Mindegy, neki van orvosi diplomája.
És még horror sokáig se kellett várni.
Azért köszi a tanácsot, ez a balhé kilőve.

T-eszter,
a körzetinél nálunk is ez van, de a szakrendelőben sajna nem.

Próba-Bébi 2008.12.11. 10:34:35

bt: tiszta szívből örülök, hogy minden rendben.
úgy látszik, a tegnapi nemcsak nekünk volt pozitív. :) a Kicsi füle szépen gyógyul, minden rendben van, legközelebb hétfőn megyünk kontrollra. drnéni azt javasolta, hogy úgy próbáljam meg kiporszívózni a Lányom orrát, hogy a feje legyen az ölemben és lehetőleg lehajtva (a legkönnyebb talán akkor, ha az ágy szélére fektetitek vagy a kádon lévő pelenkázó mellé húztok oda egy széket, mint én), így nem tud rugdosódni, és a szívás hatékonysága is magas. ez az utolsó álláspont, az ülve porszívózás már a múlté. asszondta a drnéni, hogy ez folyamatos "fejlesztés" alatt áll, ez a legújabb, legtutibb. :) ráadásul kiderült, hogy csak az első alkalom 5e Ft, a továbbiak csak 4e Ft-ba kerülnek, és szerencsére most sem vártunk egyetlen percet sem. én most boldog vagyok, még a háziőrizetet is vidámabban viselem. hétfőre az is kiderül a vérvétel alapján, hogy van-e a Kicsinek vmilyen ételallergiája. erre azért volt szükség, mert kapott tejterméket 1 éves kora alatt és gyakran taknyos, ezért elképzelhető, hogy nem bírja a szervezet a tejes cuccokat. szép napot mindenkinek!

bölcsésztanár 2008.12.11. 10:39:07

Hajrá, gyerekek!

Próba-Bébi 2008.12.11. 10:45:42

jaj, még valami. tegnap sokat beszélgettem a drnővel, és kiderült, hogy félreinformáltalak Benneteket egy kérdésben. amire az első doki azt mondta, hogy hallásvizsgálat, az egy nyomásmérés volt csupán, ami segít a fülbekukucskálás után a fül-orr-gégésznek, hogy lehet-e a levegőn kívül más is a dobhártya mögött. ez a szerkezet a fülbedugva egy görbét rajzol ki, ez segíti az eligazodást. ha a Kicsi füle teljesen rendbe jön, akkor végez majd a drnő igazi hallásvizsgálatot, amiről biztosan írok majd Nektek. ha valakinél rendellenességet tapasztalnak, akkor a rendelőben megnézi egy olyan szakember is, aki figyeli, hogy a halláson kívül van-e esetleg a "halláskárosodásnak" betudható bármilyen más hiányosság, lemaradás a mozgásában, értelmi képességében, stb. a kisgyereknek

bölcsésztanár 2008.12.11. 11:21:16

Kösz a sok-sok infót.

bölcsésztanár 2009.01.30. 23:10:21

Most vagyunk túl egy középfülgyulladáson a maga tanulságaival együtt.
A hülye fejemmel egy hétig járattam oviba a fiam kis köhögéssel, némi takonnyal. Merthogy úgyis elmúlik néhány napon belül, és különben is egész télen mindenki náthás. Nyomtam neki a Sinupretet meg a Cebiont.

Hát jól begyulladt a füle, mikor egyik este kb. fél órát töltöttünk el a szabadban, jó nyirkos volt az idő. Egész este üvöltött, jól belázasodott, éjjel 2 óránként felébredt.
Jött az ügyeletes doki bácsi, aki persze "csak" gyulladt torkot látott, de már fájlalta a fülét is a gyermek, viszont doki bácsi a kis lámpával semmit nem látott. (Régimódi bácsi volt, a kezembe nyomott kétszer 4 db kinézetre teljesen egyforma kúpot, egyik köhögésre, másik lázra. Persze azonnal összekevertem a csupasz tárgyakat, mehettek a kukába.)

Látogathattuk másnap a Heim Pált, mert épp vasárnap volt, láza nem múlt, füle fájt. Ott végre szakorvos látta. (Ha nem lett volna a váróban Minimax, 2 óra várakozás beteg gyerekkel rémálomba fordulhatott volna.) Antibio, lázcsillapító, két nap alatt gyógyulás.

Megfogadtam, hogy három köhintésnél és enyhe zöldbe játszó orrproduktumnál már itthon tartom és valamit adok neki, hogy ne legyen nagyobb fertőzés.
De mit is?
Ti mit használtok kezdődő náthára?

Fel-mary 2009.01.31. 09:21:00

Mondjuk nem tudom, mekkora gyerekig jó, de a mi dokink mindig Calcimusc-ot ad náthára. Az olyan immunerősítő féle, és amikor rendesen szedi (értsd: hajlandó bevenni), akkor a takony nem nő túl rajtunk. Vényköteles, úgyhogy csak a doki tudja felírni.

bölcsésztanár 2009.01.31. 19:11:43

Köszi. Jobb a semminél. Egyébkén gyógyszert csak ketten tudunk neki beadni.
Módszer?
Apuka, hol vagy????

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2009.02.01. 05:35:32

bt.: kezdődő náthára Oscillococcinumot adok. Tudom, olvastam, mit gondolsz róla. De nekünk bejött.
Egyébként a köhögésnél megijednék - mert az enyémek sose köhögnek, csak az orruk folyik/dugul (arra a kicsi Baby Luufot kap, a nagy a Kinder változatot) veszettül.
Anno mi is nagy Calcimusc fogyasztók voltunk (mekünk azt mondták, a fulladásra jó), de a vénykötelesség miatt leszoktunk róla - egy kis náthával inkább nem állunk sorba receptért, nehogy összeszedjünk valami komolyabbat.
Egyébként berezeltem az influenza hallatán, és - bár nem vagyok híve - heti egyszer adok nekik az Oscillococcinumból, megelőzésképpen. Főként, mert már két hónapja élvezem azt az áldott állapotot, hogy nem voltak betegek, semmi orrfolyás vagy hasonló, és azt gondoltam magamban, nem is kell ez nekem újra - főleg szigorlat előtt nem.
Jut eszembe, hogy sikerült az államvizsga?

Mástól meg azt hallom, hogy immunerősítőket ad nekik az ősz végétől (mintha Flavon Kids-et emlegetnének, de nem vagyok benne biztos), és egész teleket vészelnek át épségben. Én nem ismerem - és nekem drága is lenne - de nagyon dícsérik. Ja, és azt is mondják, hogy ilyenkor sem késő elkezdeni. A lényege, hogy magas flavonoid tartalmú, sötét héjú gyümölcsökből készül, és a tartósítás folyamán nem károsodnak a hatóanyagai (ez az amit az otthoni lekvár nem tud). De mint mondottam, nekünk drága, úgyhogy marad a saját termésű sötét héjú szőlő (november végéig mindig van), és bioalma.

bölcsésztanár 2009.02.01. 10:20:56

Vali,
Köszi a tanácsokat. Barátnőim a Broncho-Vaxomra esküsznek, de egy doki bácsi mondta, hogy ahhoz képest, milyen sokáig kell szedni és milyen drága, nem tapasztalt még senkinél látható hatást. Márhogy nem lett kevesebb betege tőle.
Elkezdtem adagolni, de a katasztrófa idejére felfüggesztettem.

Köszi az érdeklődést, túl vagyok az államvizsgán. Kicsit túllihegtem a tanulást, úgyhogy kb. 10 percig voltam mindkét bizottságnál, kirúgtak ötösökkel. Legalább valami sikerélmény.
Ha nem túl személyes a kérdés, te mi leszel, ha kész leszel?
Üdv
szép vasárnapot mindenkinek

Fel-mary 2009.02.01. 10:34:23

Mostanában mi is Broncho-Vaxont szedünk, mert felmerült az immunhiány gyanúja (amit az ominózus vér- és vizeletvétel sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudta). kicsit drága, 30 adag 4500 Ft, és mi kúraszerűen szedjük, vagyis 10 nap gyógyszer, 20 nap szünet, és így 3 hónapig.
Remélem, nekünk használ, lekopogom, de karácsony óta nem volt taknyos.

kateszke 2009.03.16. 15:06:36

Sziasztok! Most találtam ezt az oldalt és nagyon megörültem neki!Az én kisfiamnak is vasárnap felszúrták a fülét ,de hogy előről kezdjem ,hetek óta náthás,aztán légcsőhurut erre kaptunk antibiotikumot,közben elkapott a nővérétől egy csúnya mandulagyulladást,és aztmondták "több orvos is"hogy attól van lázza,és kaptunk még egy adag antibiotikumot 3 napra rá egy orvos azt mondta hogy nézessük meg a kis fülecskéjét és neki lett igaza mert tiszta gennyes volt a kis füle! Ma elvittem a háziorvoshoz elmondtam neki hogy mi tórtént a hétvégén, ő is megvizsgálta,és most """ a tegnapi fülfelszúrás után""" , hogy tüdőgyulladásba esett! Megint irt egy harmadik üveg antibiotikumot a két hét alatt! Mondja már meg nekem valaki, hogy ez normális és én most nemtudom mit csináljak vele mert azt mondta a doki, hogy sokat legyünk kint de itt meg azt olvastam hogy nem tesz jót a fülének a kint lét! ha valaki tud nekem segíteni hogy mit csináljak vele azt nagyon megköszönném.

S.Adél 2009.04.01. 16:15:15

Sziasztok!
Ma vagyok először ezen az oldalon. Eddig semmi fül problémával nem találkoztam, pedig három gyerekem van.
Most meg már 3 hete fül-orr gégészetre járunk. Ma azt mondta a doktornéni, hogy jövő héten (ha addig nem történik javulás) fel kell szúrni a kislányom fülét. Nekünk is náthával kezdődött, mi is kaptunk allergiára szirupot, nekünk is kell melegíteni a fülét. Fájni nem fáj neki semmije, láza sincs. Én rettegek a fülszúrástól. Azt szeretném tudni, hogy a ti gyerekeitek hogy viselték? Tényleg rettenetesen fáj? Nagyon aggódom, és én nagyon reméltem, hogy megússzuk......De most pár levélből azt vettem ki, hogy jobb felszúrni, mert ha nem nagyobb baj is lehet belőle.
Holnap megyünk egy másik fül-orr gégészhez magánrendelésre.
Kíváncsi vagyok ő mit mond.

Szilvi-B 2009.04.07. 12:42:46

Sziasztok!
A kislányom 5 éves múlt. Soha semmi gond nem volt a fülével, csak annyi hogy hurutos volt amikor meg volt fázva. 2007 decemberénen azt javasolták, hogy vetessük ki az ormanduláját mert amiatt húzódik el a náthája. -(azt azért hozzá kell tenni, hogy akkor volt elősször elhúzódó náthája). Akkor mi azt mondzuk hogy még váruk egy kicsit mert egy ilyen eset miatt ne essünk neki rögtön az ormandullának. Szépen meggyógyult és nem is volt semmi komolyabb probléma egy jó ideig. Idén januárban a fül-orr gégész benézett a fülébe és azt mondta, hogy ez a gyerek nem hall rendesen, nincs levegő a dobhártyája mögött. El is mendtünk hallálsvizsgálatra és ott be is bizonyosodott, hogy csökkent a hallása mindkét fülére. Ekkor döntöttünk úgy hogy akkor legyen a mütét, de a drnő azt mondta, hogy a fülét is fel kell szúrni mert igy jut be levegő és a genynek is ki kell folyni. Még ekkor sem volt középfülgyulladása. Túl is lettünk a mütéten a fülszúráson. 2 hónappal késöbb mint derült égből a villámcsapás pénteken este elkezdett fályni a füle. Éjszaka mér alig aludtunk sokszor kiabált, hogy "anya segíts nyagyon fáj". Hát a szívem majd meg szakadt. Szombaton beszéltem telefonon egy fül-orr gégésszel és mondtam neki, hogy fáj a füle éselkezdett folyni is. Az nagy baj mondta Ő mert lehet hogy átszakadt a dh-ja. Irány a korház. Szerencsére nem szakadt át a dh-ja csak a kívül lévő genny kezdett leválni. A fülét fel kellett szúrni, fájt a kicsi lénynak, de mikor kijöttünk hihetetlen nagy megkönnyebülést láttam az arcán és néhány óra múlva nem is látszott rajta, hogy beteg.
Az ormandulamütét után gondoltuk kevesebbet lesz megfázva. Attól az egytől félek, hogy ez a fülprobléme rendszeressé válhat. Vajon tényleg akinek egyszer felszúrják a fülét annnak mindig fel kel? Megoszlalan a vélemények erről a dologról csak reménykedni tudok benne hogy ez nem lesz rendszeres.

Fel-mary 2009.04.07. 19:48:29

Sziasztok!
Örülünk, hogy ilyen sikeres ez a poszt, de mivel mostanában átköltöztünk a freeblogra, így javaslom, ott folytassuk a beszélgetést!

proba-babak.freeblog.hu

ill. ez a poszt konkrétan: proba-babak.freeblog.hu/archives/2008/12/09/jotanacsok_fulgyulladas_elott_es_utan/


süti beállítások módosítása