Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Nandu hordozókendő

2008.10.23. 20:00 - T-eszter

Címkék: úton imádjuk korosztály 3 hónapos kortól

Az enyém zöld (ezt az árnyalatot hívtuk azt hiszem kislibazöldnek, amit sosem értettem. talán mert leginkább a kisliba végtermékére hasonlít leginkább?), hasonló földszínekben lehetett csak kapni ott, ahol ezt beszereztem. Még ez volt a legszebb :)) Amúgy nem rossz, lassan koszolódik :)

Megvettem az ott kapható legnagyobbat. Van mindenhez mérettáblázat, de én azt ajánlom a maxi méretet vegyétek, inkább lógjon a derekadról a fölösleg (mármint a kendő, nem más), minthogy ne tudj megkötni egy hordozókötést. A nandu minden darabhoz kis füzetecskét is ad, amiben rengeteg kötési mód van leírva és fotókkal elmagyarázva. Szerintem nagyon érthetően. Van fektetett bölcsőhordozás az egészen apróknak (én nem éltem vele), hason, háton és csípőn hordozható kötések is. Én a kezdeti sikertelenségek után végül úgy a 4-5. hónapban kedveltem meg őt, de akkor nagy szerelem lett. Legtöbbször arcal kifelé kötöm előre, mert akkor én is látom őt, ő meg látja a világot, de ha elalszik az se baj, mert a kendő jól tartja. Nem mondom, 5 kiló fölött már rendesen izmosít, de sokkal könnyebb akár BKVzni, akár mondjuk postai ügyintézni (ahol jellemzően mindig van lépcső, no meg tömeg), mint babakocsival. Ráadásul mivel rajtad lóg a gyerek nagyobb az esély rá, hogy a fapofa városlakók kőszíve megenyhül. Persze csak a 70 felettieké, tisztelet a kivételnek. 

Vannak külön tanfolyamok, ezekről én nem tudok nyilatkozni, nekem bőven elég volt, hogy az egyik módot - meg hogy mire figyeljek(anyag ne gyűrődjön, mert akkor bevág, és mindig jól szét kell húzni) - egy ismerős megmutatta, a többi meg benne volt a könyvben.

Hátránya először is az, hogy nyáron tuti az összeizzadás. Télen meg hiába melegíted, a kilógó "részeket" nem tudod úgy betakarni, védeni, mint a kocsiban, de ha ráadsz plusz egy réteget, akkor a kis teste fülled be. De tavasszal és ősszel, illetve enyhe időben nagyon klassz. Ja, az esztétikai értéke sem túl nagy, sőt... de a kendőből kikandikáló, vidáman csillogó szempár úgyis eltereli rólad a figyelmet.

A hordozókendőről ódákat bővebben itt olvashatsz:
hordozokendo.lap.hu

Mondjuk ha valaki megmondaná hol kapható ilyen szuerhosszú és rugalmas kendő, annak hálás lennék :))

Módosítás: az arcal kifelé hordozást többetek sem javasolta, legfőképpen azért mert árt(hat) a baba gerincének. Mi ezt egy hirtelen ötlettől vezérelve kezdtük el így csinálni, szóval nincsen semmilyen tudományos alapja. Ezek szerint meggondolandó a követése ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr71724249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.10.23. 20:37:03

Sziasztok!
Most fedeztem fel ezt a blogot (az index miatt), és nagyon tetszik.
A hordozókendős véleményt én is erősítem, viszont: most tapasztalom, hogy a 9 kilós gyerekemet már nem tudom elöl hordozni, mert leszakad a derekam. Hátra még nem merem kendőbe tenni, mert félek, hogy kificereg, nem vagyok túl profi a kötésben.
Láttam viszont egyszer valakin egy kendő-szerű alkalmatosságot, amit nem kellett kötni, csak hátizsák-szerűen felvenni. Nem tudjátok mi a neve és hol lehet kapni? Azt mondta az illető, hogy a neten talált rá.
Üdv
Jó hétvégét

katampusz 2008.10.23. 21:06:59

télen bő kabátot kell hordani, és alá kötni a gyerkőcöt a kendőben,
úgy nem fog kihűlni a keze-lába.
elöl hordozva kivitelezhető.
furcsa látvány :D

Dekatlon 2008.10.23. 21:10:12

A neve kenguru, és a hordozókendősök nagy ellensége, maga a nagybetűs Konkurencia. Mondanak is rá kígyót-békát. :)

madz 2008.10.23. 21:39:12

nekem kék csíkos van, baromi jól néz ki
kabátot kell rá venni, és akkor senki sem fázik
de ne hordozd arccal kifelé!!! nem jó neki (mármint a gerincének)

kanga 2008.10.23. 21:50:27

Bölcsésztanár,
a hátizsákszerűen felvehető alkalmatosság neve kötős kenguru, külföldiül Mei Tai. Négyszögletes hátlapból áll, négy sarkán megköthető pántok, az alsó kettő a derékra kerül, a felsőket a hátikendőzéshez hasonlóan lehet megkötni, de jóval egyszerűbben. Bővebben itt is olvashatsz róla: www.mamami.hu/forum/forumdisplay.php?f=4
Télen hordtam a kabát alatt hátul is a gyerkőcöt kendőben, meg ebben a meitai-ban is, aszondták, aranyos látványt nyújtottunk... :-)
Arccal kifelé semmiképpen nem szabad hordozni, a hordozó gerincének sem jó, a babának meg pláne nem. Azonkívül, hogy nincs terpeszben a lábacskája, nem tud bebújni a mamájába, ha soknak találja a külső ingereket.

SzJudit 2008.10.23. 21:53:20

sziasztok! A hátizsák-szerűt úgy hívják, hogy mei-tai, nekem nagyon tetszik, de még nem használtam. Itt megnézhetitek: www.babakozelben.hu/bolt/bolt_mt.htm
Nagyon sokféle hordozási mód van, szerintem mindenki megtalálja, ami neki a legjobb. Biztos van jó kenguru is, de ami tényleg jó, az állati drága, és egyfunkciós (vagyis elöl hordható). Kendővel meg rengeteg módon hordhatod a babát. Hátra is lehet kötni akár újszülött kortól . A "természeti népek" se nagyon kötötték előre a babákat, úgy nem nagyon lehet dolgozni se a ház körül, se a földeken. Amit érdemes megnézni: a youtube-on rengeteg kisfilm van arról, hogy kell jól fölkötni a babát. Magyarul és angolul is talátok mindenfélét.
És tényleg nem tesz jót az arccal kifelé hordozás, legföljebb rövid időre használd így!

bes3 2008.10.23. 22:22:21

hát ahogy én magamat ismerem (még enálkül is mindenbe beleakadok) a 3 gyerekem esetleg nem élte volna túl a csecsemőkort ha még ilyen slafrog is lifeg rajtam...

szuper volt a fekvőkenguru amíg nagyon picik voltak, aztán meg a normál olcsó noname kenguru.

ne gyertek azzal hogy a "gerincük tönkermegy" már tinik, nulla baj volt a gerincükkel :)

(a kenguruban úgy vittem őket hogy a fél kezemmel átfogtam és támasztottam főleg ha elaludtak)

kanga 2008.10.23. 22:47:33

Kendős, illetve Mei Tai-os hordozásnál viszont szabad a kezed, alig érzed a súlyukat, mert nagyon kényelmes és még mosogatni is tudsz! ;oP
Plusz órákig képesek így szunyálni... :o)

Cirmi 2008.10.24. 00:20:25

Nemrég rendeltem innen: fuggoagy.hu/hordozokendo.php
Szuperül bevált, a nagyobbik lett a jó méret.

Kovcsiubcsi 2008.10.24. 01:16:27

Előre mondom hogy nem vagyok anyagilag érdekelt a forgalmazásában, de a legtutibb és leghasznosabb cucc a picinek a Tummy Tub, javaslom felvenni topiknak. Először drága marhaságnak tűnt, de elképesztően szerették a lányok, hogy az esti rendes kiskádas fürdetés után jöhet a sport, végre nem kell a gravitációval küzdeni, hanem szabadon tudnak ugrándozni és pacsálni már néhány hetes korban is. Kiváló testmozgás, erősíti az izomzatot, és a fürdés utáni ceremónia végeztével és az ájultra cicizéssel jó fáradtan alhatnak el a picik. Más sportjuk nem is nagyon van míg töpörtyűk, csak a lábujjak rágcsálása, meg az oldalra forgolódás, meg persze a babatorna+masszjrozás, nem érdemes kihagyni a dézsát. Az emberiség nagyszerű találmánya.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.10.24. 06:04:27

DE jó! Most leltem erre a blogra, és örömmel látom, nem vagyok egyedül (egy kis faluban előfordulnak ilyen érzések...), nekem is zöld kendőm van, a legnagyobb, de éppen a legkisebb vásárlásán tűnődöm, mert a gyerkőc másfél éves, és már a háti hordozást is elhagytuk (folyton le akar jönni, és után a vissza...), maradt a csípő. Imádom, mert nem szakad le a karom, ő is lát mindent, én is őt, stb., csak túl hosszú hozzá az XL-es méret, mindig a földön húzom, megkötés közben.
Anna, Peti, Gergő könyvek, Kolompos, biokölesgolyó, és még sorolhatnám - egy sor dolog, ami nekünk is bejött és nagy kedvenc! Örülök, hogy rátaláltam az oldalra, máskor is jövök!

U.I. a kifelé hordozást tényleg csak nagyon korlátozott ideig szabad egy-egy alkalommal. Én csak egyszer vettem fel így, még a nagylányt, de neki nem tetszett (nekem is fájt a hátam), kényelmetlenül mocorgott, fészkelődött benne, úgyhogy hagytuk.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.10.24. 06:05:50

Ó, igen, télen mi is kabát alatt hordjuk. sosem fázotak - és mi sem!
Jó hétvégét.

andorka · http://andorka.blog.hu 2008.10.24. 07:38:54

Hmm. Nekünk is van hordozókendőnk.
Az én kisfiam egy pillanatig nem tűri hogy korlátozzuk a szabadságát, ergo kendőben ordít :-(

Fel-mary 2008.10.24. 08:07:16

A tanfolyamról: én nem sokkal a szülés előtt voltam, összesen két megkötési módot mutattak, amit már igen pici babáknál lehet alkalmazni (asszem azt a kettőt, amit a képen is kiraktál), de mire hazajöttünk a kórházból, én biz' elfelejtettem :-) Utána meg amikor beletettem a 3hetes porontyot, a bölcsőnél úgy éreztem hogy ki akar pottyani a másiknál meg hogy az neki nem kényelmes. amikor nagyobb lett, ordított benne, aztán egyszerűbbnek találtam a kengurut - úgyhogy az enyémet eladtam.

kanga 2008.10.24. 08:12:11

Andorka,
vannak ilyen babák, ez is előfordul.
De az is lehet, hogy csak elvből tiltakozik a megszokott dolgok ellen. Enyém fiamnak is idő kellett az elölhordozáshoz, utána viszont már magától értetődőnek vette, hogy felmászik a hátamra, vagy oldalt csücsül a békávézáskor. Még most, majd' háromévesen is van, hogy jönne, csak így várandósan már meggondolandó... :-)
Amúgy nagyobb gyerekek ki-be ugrálásához a karikás kendő jött be nekünk, amiben csípőn lehet szállítgatni a közelségre vágyó kölköket. Fél perc alatt berakható a poronty, és így csak egyfelé kell figyelni a pénztárnál, vagy ha ügyintézel...

Az a fürdetődézsa tényleg aranyos találmány, csak elég hamar kinövik...
De végülis ez a dolguk. :o)

kanga 2008.10.24. 08:23:49

Ingyenes tanfolyamon én se sokat tanultam, de itt: www.hordozo.hu/ nagyon értelmesen, és személyre szabottan megmutatták a kis trükköket.
Egyébként a youtube-on rengeteg hordozós videó van, amikből okulhatunk. :o)

T-eszter 2008.10.24. 09:10:13

Hát az elölhordozás már nekünk is lassan kimegy a divatból, hátul meg még nem merészeltem. Van egy nem túl frankó kengurunk, abban kaptam fel 1-2szer a hátamra, de azért nem volt annyira oda, én meg hurcolhattam magammal egy zsebtükröt, hogy lássam éppen mit csinál. Kendőben is így lehet - gondolom - de abban úgy jobban érezzük egymást is és magunkat is :))

Köszi a linkeket és a tanfolyamtippeket :))

Eleinte - főleg amíg csepp volt a gyerek - nekünk sem jött be, valahogy nem éreztem biztonságban a babát, de aztán annál inkább!

Én, ha csak gyorsan kell ki-be rakni szoktam úgy is kötni, hogy féloldalas elölkereszt, az tartja is, kezelhető is, de hosszútávon fárasztó nagyon.

Mea maxima culpa a kifelé hordozós tippért :)) frissítem is az infót róla a bejegyzésben

T-eszter 2008.10.24. 09:13:22

Kovcsiubcsi
A Tommy Tub-ot mi nem próbáltuk (bár gondolkodtam rajta), csak másodkezes infóim vannak, ezért félő nem lesz belőle bejegyzés. Ellenben akik használták szintén nagyon jó véleménnyel voltak róla, a Tiedhez hasonlóan.
Nálunk Apuci fúrta meg a témát, ő túl bizarrnak találta, hogy egy - idézem - felmosóvödörben fürdessük. Hja kérem...

bölcsésztanár 2008.10.24. 19:04:24

kanga, SZJudit,
KÖSZI
fogok venni, bár elég drága.
de biztos lehet használt mei tait is kapni, nem?
Üdv

bes3 2008.10.24. 19:29:36

Én kendőben sem engedtem volna el őket. Tudom mert próbáltam.
Bizonytalannak éreztem (nekem kell hogy kattanjon a csat)

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.10.25. 06:10:55

Nagyon jók a videók, teljesen itt ragadtam, pedig annyi mindent terveztem...
Így a háton hordozást is megpróbálom újra, nekem a Nandu-féle volt csak meg.
Éééés, igen, én is akarok ilyen rugalmas kendőt! 4,5 éve van a másik, pontosan tudom, látom, mitől jobb ez.

Totó 2008.11.08. 18:23:29

Sziasztok,
mi már egy ideje sikerrel használjuk a Tricot-Slen-t:

www.babylonia.be/product.php?main_id=29&sub_id=33&lang=ENG

Magyarországon még nem nagyon láttam, tálan nem is kapható, de rendelése simán ment egy német webárúházból (simán = rettegtem a második hét végén, de végül a Posta csak kihozta).

Mikor pici volt a lányom, tavasszal, a "fétusz" pózt használtuk és szerette is, majd jött egy "szünet" (meg a nyár, melege volt benne?), megútálta. Pár hónapja, 6 hónapos korátol megint imádja, és vígan elvan benne és alszik is.

~t~

T-eszter 2008.11.08. 20:14:19

Totó, hoppá, ez a hosszú rugalmas izé, amit vadászunk? remek :)) asszem ez a poronty már nem kap belőle, de a következőre megér egy misét :)) már ha viselhető az ára. Mennyire vastag az anyaga?

cstamas 2008.11.10. 23:59:44

Hat igencsak hosszú, kb. 6 méter vagy ilyesmi. Az anyaga pedig olyan puha mint egy téli melegítőé vagy hasonló. Puha, és szép nyúlékony, pont amennyire kell. Szépen körbeveszi a gyereket, de nem "cuppan" rá.

Többre -- férfiszemmel -- nem vagyok képes :)

marineva77 2008.11.19. 13:17:37

Szia!
meglepődtem, mikor magamat láttam vissza, ahogy kötöm a kendőt. Egyébként Lilliputis, nem tudom azóta rájuk találtál-e már. A rugalmas kendők hátránya, hogy kb olyan 6 kilóig jók, utána már nagony nyúlnak. Szerintem. Zitának is kényelmetlenné vált, mert mire hazaértünk a sétából, mindig szét volt csúszva.Most vadásznék egy Nandut, de az álmaim netovábbja az a Didymos Katjája.

T-eszter 2008.11.19. 16:33:12

Marineva77 ez igazán vicces :) remélem nem gond, hogy veled öregbítjük a kendő hirnevét. Kár, hogy ez csak 6 kilóig jó :(( akkor nem is vadászom rá. Nandut kaphatsz a Visegrádi utcai babaoltban (bebibolt.hu).
Rákerestem a Didymos Katjára, ez mitől olyan különleges? A szupi színeitől? Mert az valóban ütős

marineva77 2008.11.20. 07:52:12

Szia!

Persze semmi baj, nyugodtan fenn lehet a vid.
A Didymos állítólag sokkal lágyabb, finomabb szövésű, mint akármelyik más..Jobban körülöleli a babát. Nem tudom még sajna nem próbáltam, de akinek van az esküszik rá.

Körbenéztem a szájton :D tök jó, be is raktam a kedvencek közé


süti beállítások módosítása