Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Túlélőkalauz cipővásárláshoz

2009.02.17. 14:00 - Próba-Bébi

Címkék: tallózó

A lenti írás forrása a www.babanet.hu:

Ha cipőt szeretnénk vásárolni a gyermekünknek, több szempontból sincs könnyű dolgunk. Egyrészt nehéz a minden tekintetben megfelelő darabra rátalálni, másrészt pedig a kicsik többsége felesleges nyűgnek éli meg a vásárlást. A gyerekek bizonyos életkor alatt nem szeretnek egy üzletben nézelődni, próbálgatni, és mintha csak a hátuk közepére kívánnák az egész procedúrát. Mi meg csak állunk, és szeretnénk okosan dönteni a tökéletes lábbeliről, valamint megmenekülni az egyre fenyegetőbben közeledő indulathullámtól. Hogy a fenti, felettébb kényelmetlen és idegőrlő helyzetet elkerüljük, a következőket tehetjük:

* Ha van rá mód, és a kicsi lába nem különleges darab (extra vékony, nagyon magas rüszt, stb.), egy kartonpapírra állítva készítsünk sablont, majd azt a boltban a cipőbe illesztve válasszuk ki a megfelelő darabot – gyerektársaság nélkül.
* Érdemes a cipőpróbálgatós-vásárlós nap előtt gyerek nélkül átvizsgálni a kínálatot, majd a kicsivel már csak az előzetes rostákon túljutott 2-3 darabot felpróbáltatni.
* Ha gyerekkel indulunk útnak, ügyeljünk rá, hogy még otthon egyen-igyon, pisiljen. De ha álmos vagy beteg a csemete jobb ha el sem indulunk.
* Vannak napok, mikor minden gyerek nyűgösebb – fáradtság, vagy bármi más egyéb miatt -, ilyenkor inkább napoljuk el a vásárlást.
* A gyereket úgy öltöztessük fel, hogy vegyük figyelembe: a boltokban általában elég jól fűtenek, ha pedig bemelegszik a kicsi, minden türelme elpárolog.
* Célszerű tépőzáros cipőben útnak indulni, ezt könnyebb fel-le kapni a próbálgatás során.
* Mindig tegyen a gyerek pár lépést a cipőben – persze ne felszólításra, hanem valamiféle játékos felhívásra. Vegyük komolyan, ha arra panaszkodik, hogy szorít valahol.
* Lábujj-nyomkodás helyett kérjük el a mérőkészüléket a boltban, azzal azonnal megtudhatjuk, mekkora cipő kell a gyereknek. Ez azért is praktikus, mert nemcsak a megfelelő cipőhosszt, de a szélességet is leolvashatjuk róla. Az ujjbedugós módszert azért nem ajánljuk, mert kinek ducibbak, kinek vékonyabbak a végtagjai, míg az ajánlott távolság a kicsi lábujjai és a cipő fala között 12 mm.
* Legyen nálunk víz, rágcsálnivaló és esetleg egy kisebb alakú mesekönyv is, hogy a válogatás ideje alatt se unja magát a csemete. Szerencsére már több üzlet is rajzfilmekkel igyekszik lekötni a kicsik figyelmét, és megkönnyíteni az anyák dolgát.
* Kisebb korú gyereknél egyértelmű, hogy kié a döntő szó, de ha már nagyobbacska, vegyük figyelembe az ő véleményét is. Hordasson olyan cipőt, ami neki is tetszik, ezzel is segítjük az önkifejezését.
* Ne várjuk el gyermekünktől, hogy azonnal elfogadja az új cipőt, és már abban is menjen haza! A bölcsődés korosztály még nagyon ragaszkodik minden megszokott tárgyhoz, így valószínűleg a régi cipőjéhez is. Próbáljuk meg fokozatosan bevetni az új cipőt, azt pedig még végképp se említsük, hogy a régi megy a kukába, netán más gyerek fogja majd hordani.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr41947329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2009.02.17. 14:14:00

Nem szeretem az idétlen-agyatlan rajzfilmeket, de szerintem nagy ötlet, hogy némely cipőboltba szereltek minitévét Hupikék törpikékkel meg egyebekkel. Sokszor adtam már hálát ezekért a nagyon kreatív emberekért.

Próba-Bébi 2009.02.17. 14:44:00

bevallom, én nem bánnám, ha egy-egy gyerekruha boltban vagy drogériában is lenne ilyen sarok...

T-eszter 2009.02.18. 11:59:20

Én az első párat úgy vettem meg, hogy elmentem egyedül (gyerek Anyunál) és kinéztem azt, ami a magammal vitt hurkapálca alapján jó volt a gyerekre. A pálca persze lábhosszú volt. Mielőtt megvettem, tisztáztam az eladóval, hogy ha méretproblémáink lennének, akkor hány napon belül és milyen feltételekkel cserélhető vissza. Vaciláltam két méret között és a nagyobbal tértem haza. Otthon nyugiban felpróbáltuk, mászkált, tesztelgettük és aztán másnap visszacseréltem a kisebbre.

szedina 2009.02.19. 12:21:44

Fogjunk egy szabócentit, a baba lábát így mérjük: a sarokcsúcstól végigvezetve a nagylábujjaknál (ott a leghosszabb,) majd egészen a lábfej-lábszár hajlatáig, és itt leolvassuk a cm értéket, az pontosan megadja, hogy hányas éppen a lába. Javaslom otthon a gyakorlást, meglepő az eredmény, ha magunkon is kipróbáljuk... Gyermekkoromban Anyukám lerajzolta a lábamat, kivágta a papírlapot, azzal ment vásárolni. Ezt már én is bevetettem, annyi különbséggel, hogy a kivágott talpmintát belegyömöszkéltem a kiválasztott cipőbe, és alaposan elterítve odabennt, megnéztem, hol gyűrte meg, ebből azonnal kiderült, ha teljes súlyával ránehezedik, fogja-e valahol nyomni. Ilyenkor érdemes több lenyomattal elindulni, de ha a méret jó, csak a dizájnon múlik, felveszi-e a csemeténk!


süti beállítások módosítása