Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Rugós hinta

2009.01.15. 09:00 - Fel-mary

Címkék: játék cam még vállalható korosztály 6 12 hónapig

Többször írtam már, milyen nagy dilemmában voltam karácsony előtt, mert nem akartam még egy zenélő, villogó, semmire sem jó kütyürét venni a porontynak, ellenben valami olyat szerettem volna, ami valóban fejleszti - leginkább a mozgását, mert -hát legyünk őszinték- igen csak lustika a szentem.

Hintázni minden gyerek szeret - gondoltam én, így hát körbenéztem hintafronton. Babahintákból alapvetően négy féle létezik (nem sorolom fel a bölcső-hintákat, hasaló hintákat, és egyéb alternatív megoldásokat):

  1. Pihenőszék, az egész piciknek is.
  2. Állványos babahinta: erre nem volt szükségünk, mert töménytelen mennyiségű, hintaállvánnyá alakítható ajtófélfával rendelkezünk, és ez amúgy is baromi sok helyet foglal
  3. Hagyományos, becsücsülős, ajtófélfába kampót becsavarós és arra felakaszthatós babahinta. Nos, ezzel több problémám is volt, túl azon, hogy ezek a hinták rendszerint fröccsöntött műanyagból készülnek, elég csúnyák, és én szép ajándékot akartam venni a kismanónak élete első karácsonyára. Az első az, hogy csavarozni kellene az ajtókeretbe. Nálunk mondjuk az egyik ajtóban vannak csavarok, mert az előttünk itt lakók is intáztatták a gyereküket, de ebből is látszik, hogy ez olyan maradandó dolog, amit mi még 15 évvel a ház vásárlása után is kénytelenek vagyunk nap-mint-nap megcsodálni. Aztán valahogy nem tűntek ezek a hinták túl biztonságosnak: biztonsági öv pl. egyikben sem volt. Könyörgöm, ha már az etetőszékbe 5 pontos övvel rögzítem a gyereket, akkor egy hintába miért nem?
  4. Végül pedig léteznek úgynevezett rugós hinták, aminek közös jellemzőjük, hogy az ajtófélfára csíptetve akaszthatók, ennek következtében nem rombolják le a házat, és mobilak is. Rugó van rajtuk, ami a gyerek legkisebb mozdulatára beremeg, így elvileg a még járni nem tudó, max. 12 kilós dedek nagyon élvezik az evvel való ugrabugrit.

Na, gondoltam magamban, ez kell nekünk. Lustaság Kisasszonyt majd beleültetem a hintába, ő vígan rugózik, én nyerek egy kis szabadidőt, ő hirtelen megtanul mászni, felállni, menni, szaladni, természetesen a sok rugózásnak köszönhetően, amellett, hogy természetesen folyamatosan kacag, amíg a hintában ül.

Nekiálltam hát gőzerővel keresni, de csalódott voltam, mert ezeknek a hintáknak a legtöbbje olyan, mint egy nagy bugyi, amit ráhúzol a gyerek popójára, és felakasztok az ajtóra. Úgyhogy szegény gyerek csak lóg, mint egy darab rongy egy óriási bugyiban... Biztonsági öv természetesen egyikben sem volt, de legalább jó drágán adták őket, 9-12 ezer Ft-ért.

Végül a vaterán találtam CAM márkájú rugós hintát (BallaBalla), aminek ülése van, és kis tálcája (bár így utólag ennek a funkciójára még nem sikerült fényt derítenem). Nem volt olcsó, de lecsaptam rá, szerencsére meg is érkezett Karácsonyig. A gyerek meg is kapta, nézett is nagyokat, hogy akkor ez most micsoda. Felszereltük, gyereket beültettük, és néztünk egy nagyot, mert a kilenc kilósom úgy lehúzta a hintát, hogy középső állásban a popója a földet veri. Így persze sem rugózni, sem hintázni nem lehetett vele, úgyhogy a legrövidebbre állítottuk a szárát, és így most épp, hogy jó, vagyis ha meghízik a lányom, akkor sajnos a hinta használhatatlan lesz. Pedig azt hittem, szabvány ajtómagasságunk van...

A másik meglepetés az volt - és végül is erre gondolhattam volna - hogy a gyerek lába rugózás és hintázás közben folyton beleakad a küszöbbe. Mivel itthon viszonlag ritkán van a járni nem tudó babón cipő, ezért ez meglehetősen kellemetlen lehet neki. Ezt egyenlőre úgy védjük ki, hogy egy összehajtogatott pokrócot teszünk a küszöbre, legalább kicsit tompítsa az ütést, de emiatt, vagy másért, a gyerek tulajdonképpen nem igazán rugózik a hintával. Ehelyett egy darabig a lábaival ide-oda hajtja magát, meg pörög, amit ugye hinta nélkül nem tudna megtenni, de ennyi. És ezt is megunja öt perc után, és kikéreckedik, hogy tovább csücsüljön inkább a földön, mert azt szereti.

Úgyhogy nekünk a rugós hinta leginkább a gyerek miatt nem jött annyira be, illetve, egy játék lett a sok közül, de nem A játék. Kár, mert szerintem jópofa dolog lenne, és amúgy ezzel a márkával is meg lennék elégedve, ha kicsit magasabb ajtóink és kevesebb küszöbünk lenne, valamint egy mozgékonyabb csemeténk.

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr47833226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi53 2009.01.15. 10:13:41

Úgy 30 évvel ezelőtt, ezeket a rúgos hintákat (nem teljesen ezeket, hanem egy "bugyisabb" változatát) elrettentő példáként emlegették a gyereknevelési szakkönyvek. (Most ahogy nézegettem a neten igen népszerű ez a fajta, gondolom, ha nem lenne jó a gyereknek, nem lehetne ennyit eladni belőle.) Hintát is csak a jól ülő, álló, sőt menni tudó gyermek számára javasoltak abba az időben (mondjuk nem is volt olyan hinta, amelyikben biztonsági öv lett volna) Így nekünk csak úgy 1,5 éves kor után lett egy olyan ajtóba csavarós fa hinta, amit emlékeim szerint nagyon szerettek a gyerkőceim. Persze majd az igazi úgyis az udvari hinta lesz, amit már saját maga tud hajtani.

bölcsésztanár 2009.01.15. 21:36:49

én is jártam már így: tuti játék a gyereknek, egész nap ezt fogja imádni, dédelgetni, játszani vele. Hát nem. Ritkán jön össze, hogy pont az lesz a kedvence, amit én szánok annak. Viszont a másodiknál már nem kérdés: van minden, válogathat. Úgyse azt választja, amire én gondolok, hát ez van.


süti beállítások módosítása