Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Ti hogy osztjátok be az időtöket?

2008.12.13. 09:00 - T-eszter

Az örök kérdés minden Anyukának. Legalábbis ott biztosan, ahol az anya marad otthon. Amennyire tudom mindenki ezzel veszkődik, és nem halad soha semmivel. Én sem, természetesen, de van egy módszer, amit még egy mubnkahelyi tréning keretében tanultam (Get Things Done) és egész sikeresen tudtam átültetni a kismamalétbe is. Amúgy, amikor ellinkülök és hagyom futni a dolgokat, olyankor folyton a tennivalók, meg a gyerek közt örlődöm. Kavarog a fejemben, mennyi mindent kell megcsinálni, de ha lepattanok az éppen játszogató utód mellől, akkor meg furdal a lelki, hogy nem foglalkozom vele eleget.

A GTD-be most nem mennék bele mélyebben (csak ha tomboló tömegek követelik), de én most a következő módszert alkalmazom itthon.

1. a lakás minden pontján van egy post-it tömb, amire egyből felvésem az éppen eszembe jutó feladatot. Ezek a dög gondolatokkal csínján kell bánni, mert sosem akkor jönnek, amikor az ember leül, hogy Nnna, akkor összeírom mit is kell csinálni. Hanem mondjuk beugrik peluscsere közben, hogy hopp, fogyóban a popsitörlő. vagy álmomból felriadok, hogy úristen, már megint elfelejtettem átutalni ezt vagy azt. ezért van egy nekem az ágy mellett, a gyerekszobában, a konyhában, a nappaliban és a táskámban. Azért Post it, mert utána azt könnyű "átszervezni" és nem feltétlen kell újrakörmölni a feladatokat

2. a megfogalmazás legyen pontos. amikor felírom, hogy 2 Gigás memóriát kell venni a telefonba az öcsémnek, és csak azt firkálom le, hogy öcsi ajesz, na azt fújhatom. 2gb memo - öcsiaji

3. ne a "projektet" - vagy később ne csak azt jegyezd le. egy olyan fontos és összetett dolog esetében, mint mondjuk a családi Karácsony összeszervezése az a fő, hogy részfeladatokra bontsd a folyamatot. Minden kis lépésekből áll össze és hihetetlen, de a részfeladatok döntő többsége nem vesz el sok időt. Ez esetben pl: vendéglistát összeírni, puccos étkészletet elmosogatni, dekorációt előkeresni, menühöz bevásárlólistát írni stb. stb.

4. a legjobb, ha minden feladatot kis külön cetlire tudod írni (én erre képtelen vagyok), mert akkor a típus szerint pikkpakk csoportosíthatod: telefon, internet, házonkívüli, hivatalos, otthon elvégzendő, vásárlás, férjjel megbeszélendő stb. így ha már egyszer nekiálltál telefonálni, akkor már minden telefont elintézhetsz. Internet ugyanez.

5. a vonatkozó cetliket - ha megoldható - tedd a feladatvégzés helyére. Házon kívül végzendőt az ajtóra, internet a gép mellé stb. És ha elkészültél vmivel, nagy boldogan lehúzhatod a listáról (vagy kivághatod a kukába). Remekül be lehet őket ragasztani a noteszba is.

6. csináld folyamatosan! és ne felejtsd el megnézni a listákat, sajnos nem elég csak felírni, hogy mi a feladat, attól az még nem lesz készen

7. érdemes lista a kiosztott - és számonkérendő - feladatokról is (Apa, megvetted a Dájhárd 7. DVD-t Józsibácsinak?), és nekem van egy lista (de ez noteszben) a hosszútávú ötletekről és a kölcsönadott könyvekről, holmikról. Sosem árt :D

+1 Én most azt tűztem ki célomul, hogy minden napra egy a különböző témakörötkből (természetesen az olyanoknál, amik nem sürgető határidősek).
Minden nap teszek valamit a lakás szebbítése érdekében. Új képet akarok a falra? Egyik nap megveszem a keretet, másnap beteszem a fotót, harmadnap felszögelem. És semmi több.
Minden nap teszek valamit a karácsonyi ajándékok ügyében (megveszem, kitalálom, vagy csomagolom)
Minden nap valami extra házimunka (számlák lefűzése, 1 ablak lemosása, egy szobában a szekrény tetejének portalanítása)
Minden nap egy új gyerekdal vagy mondóka (Miért béget a birka, mert üres az irka. Azért béget, azért sír-rí, mivel fogja teleírni. Majdcsak teleírja, irkáját a birka. Tele azzal, amit ismer, a nagy Bével meg a kissel.). De csak egy rövid. Ha hosszút akarok, akkor csak kis szakaszt (már fejben van a János vitéz első két szakasza, csak sajna a gyerek még nem gerjed rá)
Minden nap valami magamért. lereszelem a körmeimet. a hajmosás nagyobb projekt, de van rá esély :)) bőrradírozás (a'la PB)
Ez összesítve 5x10 perc (persze van ami több idő, tudom), amit vagy alvásidőben, vagy itt-ott le tudok csípni a napból. Ami plusz adalék, hogy ha ezek megvannak - vagy van rá esély, hogy beleférnek - és nem akarok még többet (ez fontos), akkor teljes nyugalomban tudok leülni a gyerek mellé játszani.

(amúgy már el is mondtam ezzel a GTD lényegét :D)

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr87818390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.12.13. 10:59:05

Hát ja. Örök téma.

Én mondjuk megőrülnék ennyi firkálástól, de van benne valami. Anyukám csinálja, ő titkárnő. De komolyan veszi, mert hajnalban tényleg felébred, hogy ezt meg azt el kell intézni, felírja, alszik tovább.
Ez az utolsó bekezdés a tuti, én is valahogy így csinálom, ha tudom.

Most, hogy befejeztem a szakdogám, próbálok visszaállni a normál kerékvágásba, de amíg csináltam, nagyon durva volt: gyerekek fel, reggeli be, gyerekekkel oviba. Itthon kicsi bömböl a járókában, bioropi kézbe, anya konyhában laptoppal. Ebéd: gyereknek üveges, anyának fagyasztott. Du: gyerekért oviba, anya gondolatai pörögnek, de nem tudja leírni, mert a tud. értekezéshez nem elég a Post it. Este gyerekek ágyba, ebbe már apa is beszáll, fektetés után hajnalig munka.
Ezt csináltam 3 hónapig, azt hittem, begolyózok.
Most büszke vagyok magamra, ha kivasalok két lepedőt és letörlöm a szekrény tetejét. És még főzök is néha. Meg vásárolok. És örülök neki.
Hát ugye, minden relatív.

Fel-mary 2008.12.13. 16:17:53

Ja nálunk is volt ilyen tréning: time management, vagy mi a szösz. Ott tanították a 80-20-as szabályt, ami mondjuk nem csak az időre igaz, de a lényege az, hogy a munkaidőd 80%-t olyan munkák teszik ki, amik a haszon 20%-t hozzák csak. Vagy, a ruháid 80%-t csak az időd 20%-ban fogod viselni. ésígytovább... amerikai szarság, mert nekik mindenre valami hülye címkét kell aggatni, de van benne valami.
Elimináld a 80%-t (nekem pl. házimunka, szerencsére, van módom eliminálni) és akkor a fontosra marad időd.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.12.14. 05:28:48

bt.: tökéletesen egyetértek - ismerem az érzést, én is így szoktam lenni (mondjuk nekem simán elég volt hozzá egy szimpla vizsgaidőszak is, gyerek üveges, másik gyerek ovi/nagyi, apa amit talál stb...).

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.12.14. 06:02:43

Na, megint itt vagyok, csak ébredés volt.
És végigolvastam a bejegyzést.
Először büszkeség fészkelte magát belém. Lám, én is így csinálom, pedig soha nem is tanultam / tanították .
Aztán egy második gondolattal rájöttem - ez megint egy amerikás dolog, mert ők már annyira leépültek a nagy fogyasztóiban, hogy még ezt is külön kell tanítani...
No és rögvest előjöttek a marketinges órák is - az órákon is ugyanez volt az érzésem... -, hogy egyszerűen jó biznisz ilyen kurzusokat kitalálni, megcsinálni. Valakinek ebből is élnie kell...

T-eszter 2008.12.14. 16:42:11

nyilván ez csak a "nyugis" (piha) időszakokra vonatkozik. Habár amikor extrasok dolog van, akkor is ezt az elvet követem. csak olyankor más feladatok kerülnek fel. Mint ahogy Karácsony sincs egész évben :)))
A szépen beszerzett könyveimet, amikkel továbbképezni terveztem magam, én is többnyire vágyakozva figyelem, mert ha fektetés után látok neki, akkor mire belejönnék, már leesem a lábamról, olyan álmos vagyok. Így az olyan feladatok, amik hosszas elmélyülést igényelnek, maradnak akkorra, ha el tudjuk sózni a kiskakast - és éppen nincsen más sürgetőbb - ilyen utoljára szeptemberben volt :)))

T-eszter 2008.12.14. 16:44:18

Fel-mary: a ruhákból viszont az a 80% - és eseményekből az a 20% - az, amikor és amiért érdemes felöltözni :)) a 80%-ban hordott 20% a lestrapált szabadidőruha, a kényelmes farmer, póló.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.12.15. 18:35:20

No és a párhuzamos időtöltésről se feledkezzünk meg: bt. ajánlatára szert tettem a TÜKRÖS zenekar CD-jére. A felállás a következő: én vadul püfölöm a klaviatúrát - vizsgaidőszak... - a kicsik pedig vígan táncikálnak (a nagy még a kádban is ropta egyik este...), imádják.
Millió köszömnet érte!

bölcsésztanár 2008.12.15. 19:36:29

Örülök ha tetszik!!!
Van az énekesüknek, Kanalas Évának is külön lemeze, szintén gyerekeknek.
Hajrá, hajrá!
Én januárban megyek államvizsgázni, együttérzés meg miegymás...


süti beállítások módosítása