Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Egészséges babakonyha (könyvkritika)

2008.11.01. 14:00 - T-eszter

Kezdő anyukaként nagy fejtörést okoz(ott) nekem a kölyök hozzátáplálása. Miből, mennyit, hogyan. Amúgy sem vagyok egy konyhatündér (vagyis inkább nem voltam :9), ami plusz egy nehezítő faktor mindezekhez.

Honnan tanulhat az ember lánya? Hát védőnőtől (aki felől június óta nem hallottam), internetről (ahol minimum 500 féle elv között válogathatok) és könyvből. Ez utóbbi tűnt a legkezelhetőbbnek. Na jó könyv, de melyik.

Egészséges babakonyha (Amanda Grant) címmel találtam és vateráztam az elsőt. Totálisan rossz választás volt. Először is babakajáról amerikai szerzőtől könyvet venni nagy botorság. Egyrészt mások ott az étkezési szokások, másrészt igazán egzotikus kaják voltak benne, amivel éppen semmire sem mentem.

És ez még mindig nem lett volna probléma, úgy önmagában.
Mert a könyv felépítése és koncepciója amúgy zseniálisan jó, pont ami nekem kellene. Táblázat, hogy milyen típusú tápanyagból (fehérje, vas, cink, kalcium, C-vitamin) mennyi kell napi bevitelnek. Minden recept mellett feltüntették, hogy miből hány egységet tartalmaz. A késztermék mennyisége (pl. 2 bébiadag vagy 1 bébi és egy kis felnőttadag - ez mondjuk kicsit fura, de mind1). Jól láthatóan külön szedve a hozzávalók. És végül: korosztályok szerint (4-6 hónap, 7-9 hónap stb. ) és étkezési típusok szerint is csoportosították (mintaétrendek, ripsz-ropsz falatok reggelire, ebédek fagyasztásra stb.)

Rendszerező elmémnek maga a kulinráis kánaán. Lássul az első receptet 7-9. hónapos korra:
Epres- dinnyés gyümölcssaláta. hmm... eper, de az aprómagvas, azt nem is szabad.
Következő!
Mangó lasszi. vazz mangó... most, nálunk. ehh
Fügés-banános joghurt. hmm
Tejbe áztatott mazsolás kalács banánnal! (Na itt kezdtem lefáradni. kalács? - liszt, mazsola?)
Papaya rizzsel

Ok, ebédek?
Almás, körtés muffin. Hozzávalók: finomliszt (vazz), porcukor, tojás... na ne. És mi ez a piktogram itt mellette? 1+? az mi lehet (ne feledjük 7-9 hónapos kategóriánál járunk). Nézem a könyv elején: csak egy éves kor felett. Nézem megint, hátha csak bizonos összetevőkre érti, de nem. Határozottan ez áll az egész recept mellett, és az ebédreceptek 90%-ánál.

Na itt adtam fel, és töltöttem fel a könyvet a vaterára.
De ha valaki megvenné... :)))

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr90739824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.11.01. 15:50:57

Hát ja. Az a baj, hogy boldog-boldogtalan könyvet ír, odaát meg még jobban igaz ez. De ugyanekkorákat lehetne röhögni a Stahl Juditon is.
Én egy régimódival kezdtem, de szintén nem jött be.

Megoldás: kifüggesztettem a hűtőre a Kismama magazin minden évben megjelenő táblázatát, hónapok szerint le van bontva, hogy milyen hús, zöldség, gyümölcs, gabonaféle, egyéb adható. Teljesen megbízható.
Recept nincs, de nem is lenne időm külön babakaját főzni.
Amit lehet, kap nyersen, amit főve kell, kiveszem a mi kajánkból és kapja passzírozva, most már egybe. Ennyi. Fűszereket meg felejtsük el. Van só, petrezselyem, nyáron hagyma, stb.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.11.01. 19:33:54

Nálunk is Kismama táblázat lóg a falon... Bőven elégnek bizonyult, csak variálnom kellett.
Természetesen azért én is vettem könyveket - de minek? Jó volt a marketingjük...

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.11.01. 19:40:59

És persze, mindenki írhat könyvet - a baj azzal van, hogy honosítják is! Ráadásul jópárat úgy, hogy bele sem gondolnak abba, hogy átültetve a mi viszonyainkra, kultúránkba egészen más értelmet kaphatnak. Szakmai ártalomként le kell írnom, hogy számtalan angol (és egyéb nyugati) dísznövényes könyv van a piacon, aminek nálunk semmi értelme, mert teljesen más a klímánk, talajunk, stb. De szép színesek, és sokat ígérnek - veszik is, mint a cukrot.
Imádom azokat a tengeri herkentyűkkel tele szakácskönyveket is, amelyek "gyorsan, finomat, egészségeset (meg amit akarsz)" szlogenek alatt futnak - nálunk...

T-eszter 2008.11.01. 19:55:52

bt: köszi, ezt fogom tenni. melyik számában szokott benne lenni? Mert én amúgy nem nagyon szeretem a Kismamát

Én végül találtam egy könyvet, amit egy magyar doktornő írt, na abban minden benne van töményen, szárazon és igazán alaposan. A babatáplálás kézikönyve. A receptek is olyanok, hogy sokat benne magamnak is elkészíthetek és készítek is.

Annak, aki amúgy azt sem tudja mi fán terem a habarás, szerintem hasznos, legjobban azért tetszik, mert leírja az elemek, vitaminok élettani hatását (ez nagyon érdekes), megtudhattam belőle mi mit tartalmaz, továbbá, hogy mihez milyen fűszer illik.

bölcsésztanár 2008.11.01. 20:40:01

Kismamában mindig év végén, de lehet, hogy a januáriban van benne. Honlapon is böngészhetsz náluk.
Azt hiszem, van saját kiadású babaszakácskönyvük is, a W. Ungváry Renáta nevű szerzőjük szedte egybe a lapban megjelent recepteket.

Azon néha röhögtem, hogy a lapban közzétettek olyan recepteket, mint: céklapüré, cukkini hagymával stb hihetetlen bonyolult ételeket, és csináltak hozzá design fotót a krumplipüréről mondjuk.

Madamrekamé 2008.11.02. 12:22:30

Nos igen az ember, ha felnötteknek szóló amerikai szakácskönyvet vesz is könnyen olvashatja a következő utasítást : -Minden háztartásban megtalálható a kuszkusz. (Természetesen ilyenkor a dolgunk az lenne, hogy odalibegjünk a konyhaszekrényhez és egy laza, könnyed mozdulattal leemeljüka a polcról a legnyilvánvalóbban ott levő kuszkuszt). Szóval nekem is van amerikai szakácskönyvem gyönyörűen fényképezett ételalkotásokkal, tökéletes hozzávalólistákkal, szintén perfekt receptekkel, de nagyon kevés ötletet tud belőle hasznosítani az ember, egyszerűen a hozzávalók teljesen mások a leggyakrabban használt sajt mondjuk a cheddar, na szóval ha ilyet kívánnék a sarki t....coban akkor megkérdeznék mit akarok a cseszlovákokkal.

Próba-Bébi 2008.11.02. 20:06:08

a Kismama melléklet tényleg nagyon hasznos. a gyerekek kiskönyvében is van egy összefoglaló táblázat, ami szintén jól használható. én egy barátnőmtől kaptam a tuti tippet: jégkockafagyasztóban fagyasztja le a megfőzött és ledarált húsokat (csirke, borjú, stb.), és ezeket keveri hozzá az aktuális zöldségekhez (cukkini, burgonya, répa, brokkolis, stb.). egy kocka 2 dkg kábé, így ha utánaolvasol kicsit, hogy mennyi állati eredetű fehérjére van szüksége a babának, nagyon könnyen tudsz a korának megfelelő, tartalmas főzelékeket összeállítani.

Levente, Csanád, Csenge, Vali 2008.11.03. 06:42:32

A jégkockatartós fagyasztásban én is nagy fantáziát láttam - csak egyik gyerkőc sem értékelte... Apa meg morog, hogy még mindig talál bébikockákat a hűtőládában...


süti beállítások módosítása