Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Lisztérzékenység testközelből

2008.12.30. 09:00 - Próba-Bébi

Címkék: allergia vendég bármely korosztály

bedinának lehetünk hálásak, amiért profin összeszedett minden információt a lisztérzékenységről, amit saját "bőrén" tapasztal nap, mint nap. Biztos vagyok benne, hogy sokunkat nagyon érdekel a téma akár érintve vagyunk, akár nem. Én rengeteg olyan dolgot tudtam meg erről az allergiáról, amit nem vagy máshogyan tudtam eddig. Íme:

Amikor közel 6 éve diagnosztizálták nálam a lisztérzékenységet, úgy éreztem, vége a világnak, nekem, és a számomra oly kedves lakomáknak... Azóta tünetmentesen élek, imádok főzni, új recepteket kipróbálni, kitalálni, és végig csináltam egy terhességet minden gond nélkül, egészségesen! Tehát nem kell elkeseredni, az élet nem áll meg, sőt most kezdődik igazán!

Mert mit is takar ez az állapot? (a lisztérzékenység ugyanis NEM betegség!!!!) Általában gyermekkorban jelentkezik, a vegyes táplálék bevezetése után nem sokkal. A gyermek levert, nincs kedve játszani, hasa püffedt, ellenben végtagjai vékonyak, széklete gyakori, bő, híg és "zsírfényű". Sokuknál bőrtünetek is felléphetnek. Az a legnagyobb baj, ha a háziorvosban fel sem merül a cöliákia lehetősége, és tünetileg kezeli a gyermeket. A búzában, rozsban, zabban, árpában, és tönkölybúzában lévő fehérje, a gliadin emésztés során olyan anyaggá bomlik (glutén), amit a lisztérzékenyek nem tudnak feldolgozni, ennek hatására a vékonybél bolyhocskái teljesen elpusztulnak. Mivel ezek a bolyhok felelősek a táplálék felszívódásáért, hiába eszünk, tápanyaghiányos állapot alakul ki, ami kóros fogyást, hasmenést okoz, illetve komoly vashiányt. Ez szájon át történő gyógyszer adagolásával nem korrigálható, mivel nincs felszívódás a bélben. (én két hétig jártam intravénás vasinfúzióra, hogy javuljon valamit a vérképem, de ahogy abbahagyták, azonnal visszaállt a rossz érték).

A diagnózist a gasztroenteorológus szakorvos állítja föl alapos kivizsgálás után. Egy negatív ÁNTSZ által bevizsgált székletminta után elvégeznek egy bélbiopsziát a vékonybél középső szakaszából. Ez egy szájon át bevezetett cső segítségével kimetszett szövetmintát jelent, amit alaposan megvizsgálnak. Kisgyermekeknél ez a vizsgálat altatásban történik - jogosan... Végül megerősítésként vérből un. EMa szintet mérnek, ami a glutén hatására a szervezet által termelt ellenanyag jelenlétét mutatja ki. A pozitív lelettel a kezünkben csak egyet tehetünk: DIÉTA!!! Életünk végéig! Erre nincs orvosság, még a kialakulását sem igazán értik, de a diéta megtartásával teljesen tünetmentesek lehetünk. Abban az esetben, ha a diétát lazán kezeljük, esetleg semmibe vesszük, akkor jelentkezhetnek a komolyabb tünetek: másodlagosan kialakuló cukorbetegség, hasnyálmirigy problémák, daganatos elváltozások a teljes emésztőrendszerben. A szervezet nem képes sokáig tolerálni a bélboholy pusztulásának és regenerálódásának összevisszaságát. Érdemes tehát vigyázni, hosszú távon valóban megéri... És mit ehetünk? Kukoricát, burgonyát, rizst, sárgaborsót, szentjánoskenyérmagot, és az ebből készült lisztet, keményítőt, pelyhet.

És most kezdődik a neheze: mit ehet a gyermek, az ételét hogy készítsük el, miként kezeljük az állapota lelki következményeit. Több szakirodalom is a rendelkezésünkre áll, illetve nagyon sok segítséget tud nyújtani a honlapjuk: www.liszterzekeny.hu. A recepteket elolvasva én is megnyugodtam, hiszen mindent el lehet készíteni gluténmentesen, csak a megfelelő hozzávalókat kell jól kiválasztani. A felsorolt alapanyagokat, amiket megfelelő körültekintéssel készítenek, csomagolnak és raktároznak, biztosítják számunkra az egészséges, tünetmentes életet. De vigyázat, ha nincs feltüntetve rajta tartalom, még nem biztos, hogy jó! Csak azokat az alapanyagokat használhatjuk föl, amik biztosan gluténmentesek, Erről vagy a terméket található áthúzott búzakalász, vagy a felirat tanúsodik. Mert ha nincs is benne liszt, búzakeményítőt még tartalmazhat! Ilyenek a konzervek, a készételek, a levesporok, a felvágottak egy része, sőt, a tejtermékekbe, fagyikba, csokikba is tesznek búza alapú hozzávalókat.
 

Minden érintettnek ajánlom a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének kiadványát, a Gluténmentesen Extra c. könyvet, amely nagyon sok fontos információt tartalmaz és átsegíthet minket az első lépéseken. A diéta ellenőrzésére már kapható egy otthon is elvégezhető teszt, Neve: Biocard Celiac Test, amely használatát tekintve egy vércukormérést idéz, de a leolvasása a terhességi tesztével egyezik meg. Egy csepp vérből kimutatja az ellenanyag jelenlétét. Ha valakiben felmerül a lisztérzékenység gyanúja, ezzel bizonyosságot szerezhet, de utána elengedhetetlen a gasztroenteorológus szakorvos, valamint a dietetikus szakember felkeresése!

Nagy segítséget jelentett számomra a Lehel piacon néhány éve megnyitott Táplálékallergia Centrum megnyitása, ahol nagyon barátságos és képzett eladók segítenek kiválasztani a megfelelő alapanyagokat, és eligazítanak minket a sok termék között. Itt kaphatunk kész péksüteményeket, de kenyérport, ha magunk sütünk. Tésztát, sütit, nasit, kekszet, gabonapelyhet, zsemlemorzsát, palacsintaport, babapiskótát, és még sorolhatnám az a széles választékot, amely lehetővé teszi, hogy lisztérzékeny gyermekünk is változatosan, egészségesen táplálkozhasson. És meglepő, de kiskorú gyermekeink a felnőtteket is meghazudtoló fegyelemmel kezelik ezt az állapotot. A problémát a kamaszkor jelentheti, amikor az egyébként engedelmes gyermek hirtelen lázad minden ellen. Ilyenkor kell felkötni azt a bizonyos ruhadarabot, mert meg kell értetni velük, egy baráti sörözésnek (gabona alapú a sör, tilos!!!) egy whiskey-colának (gabonapárlat) és egy hamburgernek akár végzetes következményei is lehetnek!

Az elmúlt hat évben egyetlen nehézséget a magyarországi éttemek teljes felkészületlensége jelentette. Minden alkalommal el kellet magyaráznom a pincéreknek az állapotomat, és a főzés kritériumait (vigyázni, hogy ugyanabban az edényben nem főhet, sülhet gluténmentes étel, amiben előzőleg már készítetek gluténtartalmút, mert előfordulhat, hogy akár egyetlen mikrogramm is végzetes lehet, a rá ennyire érzékenynél!) Ez a magyar képzés hiánya, de külföldön még soha nem okozott problémát az étkezés.
Mivel a hajlam öröklődhet, nekem is figyelnem kell a gyermekeimre.
Nagylányomat azonnal szűrték, amikor nálam kiderült, (a Madarász Kórházban, vérvétellel, a szakrendelésen) Kisfiam pedig nem kapott gluténtartalmú ételt egy éves koráig, tejet még mindig nem adok neki, csak tejterméket, és mivel miattam a konyha már más alapokony nyugszik, és az ételek többségét gluténmentesen készítem, a lehető legkevesebb glutént kapják. És jóllaknak! Ha tünetmentesek akkor is négy-öt évente szűrni kell őket, mert olyan változások, mint a pubertás, terhesség, beindíthatják a lappangó hajlamot.

Külön köszönöm a Barátaimnak, akik fáradtságot nem sajnálva kinyomozták, megtanulták, miből készíthetnek nekem ízletes vacsorát, és az ünnepeken meglepnek egy-egy finom gluténmentes édességgel! A figyelmük jól esik, zavarba hoz, de erőt is ad!!! És Budán a Frankel Leó úton, a Komjádi uszoda mögött található a Poco-Loco étterem, ahol nagyon finom gluténmentes konyha van!
Tehát az egészséget megőrizhetjük fegyelemmel, odafigyeléssel, a családtagok, barátok támogatásával, trükkökkel, szeretettel, és egy jó gluténmentes szakácskönyvvel!
Jó egészséget, jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr28811909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T-eszter 2008.12.30. 09:19:29

wow Bedina, ez igen. Nagyon szépen összegyűjtötted! Köszönjük!


süti beállítások módosítása