Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Nem kötelező védőoltások - Rota vírus elleni oltás

2008.12.04. 09:00 - T-eszter

Címkék: egészségügy oltás korosztály 5 éves korig

Te beadattad a rota elleni védőoltást a babádnak?
Igen
Nem
Nem, de szeretném

Szavazás állása

 

 

A nem kötelező védőoltások területe rémálomba illő világ. Egyrészt mert nagyon sokan vannak, másrészt rengeteg az érv pro és kontra, harmadrészt itt aztán nem babra megy a játék. Amíg mondjuk a szoptatás témakörénél (habár egyáltalán nem becsülöm le annak fontosságát) a tét is inkább elvi síkon mozog, addig itt a gyerek egészsége áll a középpontban. És a megoldás sajnos nem annyira egyszerű, hogy beadatok mindent, mert abból baj nem lehet. Sajnos lehet, csak az erre vonatkozó információk sokszor vagy nem elérhetőek, vagy nem tényszerűek, vagy már-már babonás félelemmel övezettek. Igazi dzsungel.

Én speciel úgy döntöttem, hogy legfőképpen a gyerekorvos útmutatásait fogom követni. A dokinénink idősebb, de nem maradi és meglehetősen karakán. De persze mindennek igyekszem utánanézni.

Első téma a Rotavírus.
A gyermekbetegsegek.hu részletes leírást ad a vírusról, a tünetekről és a betegség terjedéséről. Igen ellenáló és rendkívül virulens, súlyos hasmenést és hányást okoz. A legfőbb veszély pedig a kiszáradásban rejlik. E szerint a cikk szerint is minden (!?) gyerek átesik rajta óvodás kora végéig (én ezt azért túlzónak tartom).

"Rotavírusos fertőzés esetén rövid, pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki a vizes hasmenés és intenzív hányás, amely 3-7 napig is eltarthat, és magas lázzal is járhat. Hányás és hasmenés naponta akár 8-20-szor is előfordulhat. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké. A folyadékvesztés egyik jellegzetes tünete a súlyvesztés."

A hozzászólások közt olvashatunk olyat is, aki ugyan beoltatta gyermekét, az mégis megfertőződött. Persze a lefolyás (feltehetőleg) nem volt annyira súlyos, mintha nem lett volna beoltva. Van hozzászólás 8 gyermekes anyukától, aki szerint komoly odafigyeléssel megelőzhető a kiszáradás. És szerintem ez nagyon fontos, hiszen ennek a vírusnak - amennyire én tudom - nincsenek szövődményei, mármint leszámítva a kiszáradás okozta szövődményeket. Ha viszont ez így van, és a gondos folyadékpótlás - vészhelyzet esetén kórházban infúzión keresztül! - a kulcs a gyógyuláshoz, akkor érdemes-e oltatni?

A babaszoba.hu már kitér az ellenjavallatokra és mellékhatásokra is.

A vírussal foglalkozó hivatalos honlap:
http://www.rotavirus.hu/secure/

A HVG egészség rovatának cikke:
http://hvg.hu/egeszseg/20061027rotavirus.aspx

Végezetül nem elhanyagolható az ára sem. A netbaby információja alapján tudtommal akét adag vakcina ára 2x17.000 Ft.

Ti mit gondoltok? Valós a veszély, vagy csak marketing, hogy ekkora publicitást kap manapság ez a megbetegedés?

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr15801123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fel-mary 2008.12.04. 09:59:27

Én nem oltattam be, mert ha jól tudom, féléves koráig kellett volna mindkettőt megkapnia, és egyszerűen nem volt elég időnk a tájékozódáshoz, döntéshez.
Amúgy valószínűleg veszélyeztetettebbek azok a babók, akik közösségbe járnak, mondjuk bölcsibe, de akkor már nyilván nagyobbak is, és könnyebben lehet gondoskodni a vízpótlásukról. Mert azt a picuroknál tényleg viszonylag nehéz megoldani, főleg mivel mikor az enyém beteg volt, alig szopizott. Hiába szoptattam folyton, ha bealudt meg ilyenek...
Na mindegy, biztos nem egy leányálom ez a betegség, de a kiszáradás azért valóban észrevehető és kezelhető dolog - úgyhogy utólag sem bánom, hogy nem oltattam.

bölcsésztanár 2008.12.04. 12:28:16

Kis javítás: BEADATTAD
Bocs.
Szóval én is csak akkor adattam volna be, ha bölcsibe járt volna valamelyik. Viszont már a kisebb is egy éves volt, mire a nagyobb oviba ment, úgyhogy lemaradtunk a témáról.
Most viszont be fogom oltatni pneumococcus ellen, mert
1. úgy tudom, nagyon gyakori baci és legalább egy-két okát szűrjük ki a légzőszervi nyavalyáknak, ha lehet
2. ajánlotta a doki néni, aki eddig semmire nem beszélt rá
3. ingyenes.
Ennyi.

Fel-mary 2008.12.04. 13:56:23

Juh, az elírás az én bűnöm, nem T-esztié, csak nehogy más "tollával" ékeskedjen... javítottam is.

Pneumot én is beadatom, ha majd végre makk egészséges lesz a poronty...

T-eszter 2008.12.04. 14:53:16

ingyenes, ja... csak tudj hozzájutni. Mi benne vagyunk az első 40ben a körzetünkben, de ha dec. közepén sem tudom beadatni, akkor kiváltom receptre. Most jön a szezonja, sokra megyek vele, ha még egy fél évet váratnak. pedig augusztus vége óta hajtom mindenkienk (doki, védőnő) hogy be akarom adatni, mikor, ho kell? mondják, megyünk. de egyelőre várni csak várni :((

Próba-Bébi 2008.12.04. 22:41:55

Mi szintén későn kaptunk észbe, de a drnéni nem javasolta volna, bár ma már kicsit másképpen gondolom, mert a Nagy gyakran hoz haza bacit, vírust, ami Neki sokszor meg se kottyan, a Kicsi meg ágynak dől tőle.
Pneumot kapott, mégis betegedett már meg tőle azóta.:(


süti beállítások módosítása