Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

BabaSzemész

2008.11.30. 14:00 - Próba-Bébi

Címkék: egészségügy nem rossz korosztály 6 hónapos kortól

Egyik kedves barátnőm beszélt rá még év elején, hogy vigyük el a gyerekeinket szemészeti vizsgálatra. Bevallom, első hallásra nem tudtam hová tenni az ötletet, de amikor belementünk a részletekbe, eszembe sem jutott, hogy kifogást keressek és igazoltan távol maradjunk (bár ez utóbb végül egy elhúzódó fülgyulladásnak köszönhetően többször is megtörtént, mégis nagyon türelmesek voltak velem a 3. időpont-módosításkor). Amikor a "felkérés" érkezett, a Kisebbik lányunk 7 hónapos volt, a barátnőm kisfia néhány héttel idősebb. Bele sem gondoltam, hogy a gyerekek szemét-látását legelőször akkor vizsgálják meg, amikor iskolába mennek. Már persze, ha panaszmentesek, ha valami defektet észrevesz a szemfüles szülő, akkor nyilván hamarabb. De ha látszólag minden rendben, akkor 6 évig a kutya sem törődik azzal, hogy jól lát-e a porontyunk vagy sem. Ez a látszólag pedig édes kevés, mert rengeteg szembetegségnk nincs semmiféle tünete.

Külföldön ez a vizsgálat kötelező, mint a csípőficam szűrés. Az időben felfedezett veleszületett szembetegségek nagyon jó eredménnyel korrigálhatók, sőt gyógyíthatóak, de ennek a fordítottja is igaz, vagyis például a későn diagnosztizált kétszemes éleslátás hiánya maradandó károsodást okoz. Egy-egy ilyen vizsgálat során kiderülhet a rejtett kancsalság vagy a dioptria különbség is, ami szintén nem végleges állapot, ha rászánjuk az időt a kivizsgálásra. A vizsgálatnak egyetlen feltétele van: tudjon ülni a kisbaba ( és persze legyen nálunk a dundira tömött pénztárcánk). Nem kell semmit sem megnéznie, mondania (félévesen pláne :)), igazi együttműködésre sincs szükség (na jó, lázadni azért nem ér!). A vizsgálat során a kis "páciens" beül a Mami ölébe néhány másodpercig figyeli a "néni" kezében ugrándozó, világító, csörgő szőrpamacsot, majd maga sem tudja miért, de dicséretet kap és a kórus egyszerre skandálja, hogy "nagyon ügyes baba vagy!". Persze a vizsgálatot nem a kis szőrpamacs végzi, hanem egy kamera. Az eredményre néhány percet kell várni, amit a gyermekünk kiskönyvébe is beírnak, beragasztanak.

Szakszerű tájékoztatást kapunk a mért értékekről, optimálistól való eltérés esetén a további teendőkről. Nekem nagyon megnyugtató érzés volt tudni, hogy az egyik lányunk látása tökéletes, és a másiknál is csak akkora mértékű a dioptria eltérés, amit még biztosan kinő. A vizsgálat ára nagyon húzós (9.900 Ft/fő), de ezért cserébe a kísérő szülőt is megvizsgálják. Ráadásul, minél többen jelentkeznek be együtt, annál olcsóbb az egy főre eső díj (mi olyan 5.000 Ft körül fizettünk). A beígért ajándék pólókat kicsit nyögve-nyelve sikerült "megkaparintanunk", de minden egyéb téren nagyon elégedettek voltunk. Több helyen is végeznek ilyen vizsgálatot Budapesten, vidéki szűrésről nem tudok sajnos... Nyilván lehet élni egy ilyen vizsgálat nélkül, mindenkinek szíve joga, hogy költ-e rá, én egyáltalán nem bántam meg és örömmel ajánlom másoknak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr90788674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.11.30. 20:34:51

Megírod, hogy hol voltatok? Nekünk látszólag nincs bajunk, mármint a gyerekeknek, de elvinném őket, mert én erőst rövidlátó vagyok, azt' nem kéne, hogy örököljék. Köszi.

Próba-Bébi 2008.12.01. 11:12:35

Mi a Camponában voltunk a földszinten.

bölcsésztanár 2008.12.01. 13:17:34

Köszi. Nem tudod, van-e közelebb Budapest City szívéhez?

Brunella 2008.12.01. 15:00:02

Itt a honlapjuk:
babaszemesz.hu/index.php
helyszínekkel. Mi még nem voltunk, (korai), de örülök, hogy bejött, így mindenképp sort kerítünk majd rá mi is.

Próba-Bébi 2008.12.01. 19:15:37

bt: ha a szövegben a vastag betűs részre rákattintasz (szemészeti vizsgálatra), akkor rögtön elvisz a honlapjukra :)

bölcsésztanár 2008.12.01. 20:55:41

Köszi

aagica 2008.12.02. 16:27:52

Hát, mi egy ugyanilyen vizsgálaton voltunk a TB keretei között tök ingyen. XIII. kerületben lakunk, a mi doktornénink minden babát elküld vizsgálatra, nekünk Újpestre kellett menni, oda tartozunk.
Ja, és a vizsgálatnál azt mondta a doktornő, hogy évente érdemes menni 6-7 éves korig, mert bármikor előjöhet valami rendellenesség.

Próba-Bébi 2008.12.02. 18:43:14

Ej, a mindenit! Ha ezt hamarabb tudom... Bánja kánya, most már mindegy. Remélem, majd az új doktornénink nekünk is ilyen figyelmes lesz, mint a Tiétek aagica! ;)

aagica 2008.12.02. 20:03:37

Remélem, tényleg az lesz. De ha nem, szólj neki, hogy írja meg a beutalót. Kellemes meglepetés volt az is, hogy bár az épület elég lerobbant, de időpontra mehettünk és nem kellett várni, ez azért babával nagy előny. :)


süti beállítások módosítása