Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Vaterázz!

2008.10.19. 14:00 - Fel-mary

Címkék: internet shopping imádjuk bármely korosztály

Elmész a Brendonba/Kenguruba/akárhova, és hanyatt vágod magad az áraktól? Tanácstalanul tekingetsz körbe, hogy ez is kéne, meg az is, de ha mindent megvennék, akkor apának másodállást kellene vállania?

Ha nem Te vagy Mrs Gates, de ha Te vagy, akkor is, és ha nem viszolyogsz a használt cuccoktól, ráadásul az sem zavar, ha nem tudom megtapizni az árut, mielőtt kifizeted, akkor vásárolj a vaterán / teszveszen!

Ezek az oldalak a magyar e-bay, ahol egyszerűen mindent lehet kapni, jutányos áron vagy az alatt.

A vatera volt az első, a teszvesz pedig abszolút a koppintása, igazából nem sikerült rájönnöm a kettő közti lényegi különbségre. Régebben állítólag a teszveszen nem kellett jutalákot fizetni, de ma már bizony kell.

Mivel a vatera a népszerűbb, ezért ott nagyobb eséllyel találsz rá a vágyott holmira, de ebből kifolyólag lehet, hogy többen is meg akarjátok venni azt a bizonyost. Eladóként viszont itt jóval nagyobb az árudömping, előfordulhat, hogy amíg az aukciód tart, senki nem klikkel a hirdetésre.

A rendszer lényege a bizalom, hiszen nem kevés pénzről lehet adott esetben szó. Ezért minden vásárlónak és eladónak regisztrálni kell, ahol majd meg kell adnod a valódi nevedet és címedet. A teszveszen például hagyományos levélben küldik ki az aktiváló kódot, vagyis muszáj létező címet megadnod. A vaterán a regisztrációval csak vásárolni tudsz, ahhoz, hogy eladhass, 100 Ft-ot kell fizetned a cégnek.

A vásárlás egyébként rém egyszerű: miután megtaláltad azt, amit kerestél, és meg szeretnéd venni, licitálnod kell, illetve bizonyos esetekben leütheted a terméket villámáron. Ez egy akkora összeg, amelyért az eladó azonnal neked adja a terméket, nem kell megvárnod az aukció végét. Ha úgy döntesz, hogy inkább licitálsz, csak abban az esetben lesz a tied a termék, ha a Te licited a legmagasabb az aukció lejártakor, illetve ha ez az összeg meghaladja a minimálárat. A minimálár egy olyan összeg, ami alatt az eladó nem köteles eladni a terméket.

Az eladó a hirdetésben rendszerint megadja a szállítási módokat, amelyet a legtöbb esetben a vevő fizet. Tehát ne örülj nagyon, ha le tudsz csapni egy kiságyra 1000 Ft-ért, mert lehet, hogy Kisvárdára kell érte menned teherautóval (csak akkor örülj, ha kisvárdai vagy). Ezért licit, vagy villámár előtt érdemes az eladótól kérdezni - legalább azt, hogy hol található a termék. Erre a rendszer felületén van csak lehetőség, mivel az eladó (és te sem) nem adhat meg pontos címet, vagy elérhetőséget, nyilván azért, hogy ne tudjatok a rendszerek kívül megegyezni, és így az oldal elessen a jutaléktól. 

Költségcsökkentő lehet az is, ha egy eladótól több terméket vásárolsz, sőt, ilyenkor rendszerint alkuzdozásra is nyílik lehetőséged. Arra viszont figyelj, hogy mindenképpen nézd meg az eladó korábbi értékeléseit, nehogy olyannak utalj át tízezreket, aki már sok embert átvágott.

Ha pedig eladni akarsz: érdemes minden esetben képet feltölteni, lehetőleg a termékről, nem pedig a reklámjából. Ha sérülés van, akkor azt feltétlenül jelezd a hirdetésben, de legjobb, ha le is fotózod. Ez mindenképpen bizalmat kelt. Legyél rugalmas és gyors, lehangoló, ha egy-egy válaszra napokat kell várni.

Trükkök: vevőként szerintem minden esetben próbálj meg alkudni, főleg ha az aukció senki nem licitált, vagy a termék régóta fent van. A kikiáltási ár a legtöbb esetben nem a legkisebb ár a termékért, amit az eladó még elfogadhatónak tart. A legjobban alkudni egyébként a postaköltségre lehet - ha nem laktok túl messze egymástól, akkor pedig feltétlenül személyes átvételben próbálj megállapodni, így a terméket a tényleges fizetés előtt még meg is nézheted, bár tény, hogy ilyenkor már csak eltitkolt hiba esetén illik elállni az adásvételtől. Érdemes rákeresni hasonló termékekre akár a rendszeren belül, akár egyéb helyeken, mert lehet, hogy az eladó kissé túlértékelte az árut, és máshol sokkal olcsóbban megszerezheted. És mint írtam, feltétlenül nézz körül az eladó termékei között, mindenki nyitottabb, ha többet vásárolsz, és így a postaköltség is kevesebb.

Adásvétel után feltétlenül értékelj, így segítheted mások vásárlását/eladását az illetőnek.

Végül pedig vigyázz, mert a vatera/teszvesz komoly függőséget okozhat - jelen sorok szerzője a fél házat árulja már, és a fél házat onnan szerezte be...

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr75715181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2008.10.23. 20:49:43

Én babás cuccokat a babaszoba.hu apróhirdetéseiből szoktam venni, mert egyszerűbb a rendszer. Mindig bejött eddig, kellő időt rászánva találtam közeli, olcsó, jó minőségű használt cuccokat. Csak ajánlani tudom.


süti beállítások módosítása