Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Kincskeresés

2009.02.24. 09:00 - Próba-Bébi

Címkék: sport szórakozás imádjuk korosztály 18 hónapos kortól

 

Néhány hete a Nagyobbik lányom ovistársának anyukája invitált minket egy kis hétvégi, isaszegi kirándulásra, amit Ő "kincskeresésnek" nevezett el. Gondoltam magamban, ejha, két kisgyerek és egy állás mellett le a kalappal előtte, hogy még kincset eldugni is van ideje. 

Előző este barátainkkal színházba mentünk, lelkesen újságoltuk Nekik, hogy mi bizony másnap kincset keresünk a középsős ovisokkal. Felvilágosítottak bennünket, hogy akkor bizony vinnünk is kell magunkkal valamit, a megtalált kincs helyére újat kell tennünk. Itt már kezdett érdekes lenni  a dolog.

A szombat reggeli találkahelyen a szervező anyuka kinyomtatott papírokat nyomott a kezünkbe, ami segít a kincs megtalálásában. A rutinos ovisok kincskereső botokat kerestek maguknak az erdőben, én pedig szépen lassan megtudtam a lényeget a programunkról.

Létezik egy weboldal, ahol megtalálható a Magyarországon elrejtett kincsesládák össze paramétere: www.geocahing.hu.  A geocaching (ejtsd: "geokesing") az USA-ból kiindult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, melyet Magyarországon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület képvisel.

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat eljuttatja az Egyesülethez, akik ezt feltöltik a honlapra. Elég ezek után meglátogatni az oldalt, és már indulhat is a GPS-es kincsvadászat!

Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

A honlapról a kincsesláda pontos földrajzi elhelyezkedésén kívül fotó és rövid leírás is található, plusz részletes információ a környék nevezetességeiről, látnivalóiról. Természetesen, a "találat" után van lehetőség az oldalon megosztani a többiekkel a sikeres kincskeresés részleteit, esetleg véleményt a leírásokról, fotókról. 

Képzelhetitek, mekkora öröm volt az 5 éveseknek, amikor egyikőjük kibányászta a ládát, amiből színes ceruzák, kulcstartók, apró játékok kerültek elő. Az egész kezdeményezés, játék fantasztikus ötlet szerintem! Nagyszerű, hogy a természetben kirándulhatunk, új helyeket ismerhetünk meg, és mindezt a valós kincskeresés izgalmával átitatva. Érdemes körülnéznetek a honlapon, mert rengeteg paraméter alapján választhattok helyszínt (pl. meg lehet közelíteni a ládát kisgyerekkel a nyakunkban). Arra figyeljetek, hogy élelmiszert (pl. Kinder-tojás) nem lehet a dobozban hagyni. Minket az első láda megtalálása után elmosott az eső, de előtte még körülnéztünk egy kedves tó körül, majd beültünk egy jó kis isaszegi étterembe, ahol volt etetőszék, langyos gyümölcslé és finomabbnál-finomabb frissen sültek.

Jó kincskeresést mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr13962318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása