Próbababák

Elköltöztünk! Új címünk: http://proba-babak.freeblog.hu/

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Helen Doron Early English

2009.02.12. 14:00 - Próba-Bébi

Címkék: tanulás fejlesztő imádjuk korosztály 3 hónapos kortól

Az alábbi írást bedinának köszönhetjük:

Négy szó angolul... Vajon mit jelent ez nekünk, kisgyermekes szülőknek? Egy komplex angol nyelvtanulási programot, ahol a babák már három hónapos kortól vihetők, és 14 éves korig foglalkoznak velük. A speciális tananyag és a módszer lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek játszva megtanulják a nyelvet, a helyes kiejtést, és később a megfelelő írásmódot. Az ígéretük a következő: egy 10 éves tanfolyam alatt a gyermek olyan szókincsre tesz szert, ami 7 000 angol szót tartalmaz. (mellékesen megjegyzem, a szakemberek szerint egy átlagos és műveltnek mondott angol ember közel 3-4 000 szót használ a mindennapos kommunikációjában!) Ezért anyanyelvi szintű a képzés! Meg azért, is, mert ha időben kezdjük, nincs akcentus, tökéletesen megtanulja a kiejtést. (talán 6 éves kor a határ az akcentus megelőzésére)

A lényege a következő: minden tanév elején a gyermeknek megvásárolunk egy tananyag-csomagot, ami tartalmaz 4 CD lemezt, 4 füzetet, egy táskát mindezek tárolására. A trükk a következő: miden fokozatnak más a színe, így a táskához az évek múlásával már csak a fület kell megvenni! Jelentős az árkülönbség... Egy tananyagcsomag kb. 15.000 Ft-ba kerül. Mivel Izraelből küldik, 2-3 hét alatt kaphatjuk kézhez. És most a lényeg, amitől ez a módszer annyira szuper: a lemezt a gyermekeknek naponta 2x meg kell hallgatnia játék, fürdés, vagy utazás közben. Ez nekik kellemes elfoglaltság, mert fülbemászó dallamokat tartalmaz, amit mi szülők is hamarosan kívülről fogunk fújni. És ez a cél, hiszen a babát is így tanítjuk beszéli, éneklünk neki, mondókákat mondunk, táncolunk vele, szaladgálunk.

Egyszóval, játszunk. Észre sem vesszük, de minden dal egy komoly nyelvi fordulatra, nyelvtani szabályra tanítja meg csemeténket. És nincs szódolgozat, szótárfüzet, lecke, csak hallgatni-hallgatni-hallgatni, míg kívülről nem fújjuk az egész dal és mondókacsokrot, mesét, párbeszédet. Az órákon a megtanult és rögzült hanganyagot eljátsszák, a füzetben megnézik, lerajzolják, eltáncolják, így még inkább vésődnek a szavak. A 3/4 óra úgy elrepül, hogy észre sem veszik, és már alig várják a folytatást! A tanárok matricákat osztogatnak, amiért egy apróság bármit megtesz ebben a korban. Az órákon esznek angolul, ahol megtanulják, hogyan kínálunk, kérünk, viselkedünk az asztalnál, milyen evőeszközöket használunk, milyen ételek vannak, nem beszélve a terítékről. Akad olyon óra is, amikor társasoznak, és olyan kifejezést is alkalmaznak, mint a "- Most Te dobsz!" ez szerintem nem tananyag a suliban... És mozognak, ugrálnak, beszélnek... nem kell "jól" viselkedni!

Az árak: a tananyagcsomag, ha jól emlékszem 12-15 ezer Ft körül mozog. Egy hónapi tanfolyam díja, ami 4 alkalom (heti egy óra) 8-10 ezer Ft-ba kerül. Nem kevés. De testvéreknek van kedvezmény, ami igen kedves gesztus tőlük... A környezet barátságos, hatalmasak a terek, belépés csak mezítláb, tele a terem játékokkal, a falak színesek, képekkel teli, szóval igazi gyermekparadicsom.
Amikor nagylányomnak kerestem nyelvtanulási lehetőséget, egy újságban találtam rá erre a tanfolyamra. Érdeklődésemre a fent leírt információkat kaptam, és bevallom, az áraktól eltekintve igencsak fellelkesültem. Ugyanis lányom agya szivacsként szívott be minden zenét, két-három hallgatás után komplett albumokat fújt kívülről!

Mellékesen zenei általános iskolába írattuk, pont ezért (de erről majd máskor...) Úgy éreztem, a napi kétszeri hallgatás nem nagy áldozat, mert fürdeni csak zeneszóra hajlandó, mind a mai napig. Az árát meg kisprórolom, gondoltam. Szerencsére számlát is adnak, így legalább költségként el tudja a cég számolni. 7 évesen kezdtük, igen későn, de szerencsére nem maradtunk le semmiről. A kicsit ősszel már elviszem, azért nem hamarabb, mert nekem az apró gyerekek összezárva egy térben, télen influenza időszakában nem igazán tetszik, inkább megvárom, hogy kialakuljon az immunrendszere, és ha bírja a gyűrődést, meg a vírus-baci dömpinget, amit a Nagy hazahoz a suliból, akkor belevághatunk... Meg nem bánnám, ha először egy kicsit megtanulna magyarul is, mert mégiscsak a mi nyelvünk, de a szakemberek másként gondolják, és valóban lehet benne valami igazság, hiszen a születésüktől két nyelvet halló gyerekek tökéletesen szeparálják és alkalmazzák a nyelveket.
 

A vizsga a tavalyi évben következett be. A majdnem 12 éves lány angol nyelvi táborba utazott, ahová a barátai kéttannyelvű iskolából jöttek. Úgy érezte, ezzel a tudással és az 5 éves angol tanulással nem állja meg majd a többiek, a "profik" mellet a helyét. Szerencsére nem így volt, alaposan lepipálta társait, akik a szokásos "poroszos" módszerrel tanultak. Ellenben neki beszéd-centrikus volt a háttere! Mindent értett, magát megértette, lazán, mert a tanórákon beszélnek, beszélnek, beszélnek! Mindenki meg mer szólalni, nem szavanként tanulnak, hanem különböző helyzeteket élnek át az órákon, és mondatokat, kifejezéseket oktatnak nekik. A nyelvtan, az írás csak 3-4 év után kerül be a tantervbe. A lassan gimnazista lányom a suliban inkább németet tanul, az angol megmarad különórának, de számára nem tanulás, hanem egy jó program a vele hasonló korú lányok között. És mellékesen nem hallgatjuk szégyenteljes módon naponta kétszer, mert szivacs agyú lányom a friss lemezt szokásához híven egy fürdés alatt magáévá teszi... De ezzel nem dicsekszünk a suliban... :-))))

Akit érdekel, a honlapjukon minden fontos infót elolvashat, és térkép segíti megtalálni a hozzá legközelebb lévő tanfolyam helyszínét, tanárát.

Good bye, everybody!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proba-babak.blog.hu/api/trackback/id/tr98934860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilda 2009.02.12. 14:36:15

A nyelvtanulás kérdése az, amiről még nincs kialakult véleményem...Jómagam számár az a nyelvtanulás rémálom, és nem szeretném ha ez a gyerekemnél is így lenne. Ebből a nézőpontból ez egy remek eszköz. Más rész, az anyanyelv rovására nem akarom ezt a dolgot eröltetni. Olivér 11 hónapos lesz mindjárt, de talán még ráérek döntést hozni... vagy nem?

bölcsésztanár 2009.02.12. 17:09:44

Angoltanár vónék...
Jó a Helen Doron, de az azért merész szerintem, hogy 3 hónapostól...
Van még egy kis csúsztatás benne, nevezetesen, hogy a születésüktől két nyelvet hallgató gyerekek, akik tökéletesen beszélik mindkettőt, nem heti egy órában hallják, hanem általában kétnyelvű családban, ahol valamelyik rokon csak azon a nyelven beszél vele.

Nagyon sok kutatás foglalkozik/zott vele, hogy mikortól érdemes második nyelvet tanulni. Ugye, ahol apa és anya más nyelvet beszélnek, ott nem kérdés, és ott sem, ahol abban a kultúrában is élnek, amely a célnyelvet beszéli.

Viszont arra jöttek rá, hogy heti egy-két óra édeskevés ahhoz, hogy anyanyelvi szinten beszéljék a gyerekek a nyelvet, mikor egyébként anyanyelvükön épp akkor tanulnak írni-olvasni.
Amúgy nincs személyes tapasztalatom a Helen Doron módszerről, de amiket itt írtál, az nagyon pozitív.
Magánvéleményem, hogy inkább az általános iskolai angoloktatást kéne úgy megreformálni, hogy játékos legyen és beszédcentrikus...


süti beállítások módosítása